«Αν χρειαστεί, αντί να μειώσουμε συντάξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία (…) και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Όταν σου λείπουν χρήματα, είτε να μειώσεις τη δαπάνη μπορείς, ή να αυξήσεις τα έσοδα» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας για τον «κόφτη» (στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης συνέβαλε ο υπ. Εργασίας) ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα γίνεται αυτόματα η μείωση των μισθών και συντάξεων.
Ο μηχανισμός αυτόματων περικοπών δεν φέρνει μέτρα, αναπροσαρμόζει μεγέθη και θα έχουμε ισοδύναμα μέτρα για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, υποστήριξε το μέλος της κυβέρνησης.
«Ο ‘‘κόφτης’’ δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα, αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του προϋπολογισμού. Αν χρειαστεί το 2017 ο “κόφτης” θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν στη Βουλή, σα να γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και αλλάζαμε δαπάνες» είπε.
«Κακά τα ψέματα, όταν είμαστε σε καθεστώς μνημονίου, υπάρχουν τομείς που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας», παραδέχθηκε, πάντως, ο υπουργός.
Μιλώντας στον Σκάι, το κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, με θέμα την ελληνική οικονομία.
«Έγιναν δεκτές στο σύνολό τους οι προτάσεις της κυβέρνησης (…) Μας εμπιστεύτηκαν στο Eurogroup, είδαν περισσότερα αποτελέσματα από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Με το νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με τα κυβερνητικά μέτρα το 90% των ανθρώπων, εννιά στους δέκα, θα είναι κερδισμένοι, θα έχουν καλύτερες συντάξεις» επέμεινε ο υπουργός. «Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο (…) είμαι υπερήφανος για το ασφαλιστικό γιατί εισάγουμε μεταρρύθμιση που βασίζεται στους πυλώνες της ισοτιμίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε δε ως «άσκηση sudoku» το πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας πρέπει να μεταφέρει χρήματα από το ένα ταμείο στο άλλο.