Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, θέμα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup.
Στο περιθώριο της Διημερίδας Διαλόγου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που συνδιοργανώνουν το αρμόδιο υπουργείο και ο ΠΟΥ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ελάφρυνση είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην οικονομία, «να δώσει ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και σήμα ότι περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο που πλέον δεν θα μας απασχολούν οι περικοπές αλλά η παραγωγή πλούτου και ενίσχυσης των αδύναμων».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε διαρκώς για βιώσιμο χρέος, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει κουβέντα, ίσως γιατί δεν έχει κάτι να πει» ανέφερε.
O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κάθε βήμα προς τα μπρος για την ελληνική οικονομία, όπως η ελάφρυνση του χρέους «θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Δήλωσε αισιόδοξος και βέβαιος ότι «θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να γυρίσει η χώρα σελίδα, να στηριχθεί στα πόδια της και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας».
«Παρότι η χώρα περνάει τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση ματώνει καθημερινά ε έναν δύσκολο αγώνα και έρχεται η στιγμή που θα φέρει αποτελέσματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάνουμε ήδη τομές, όπως με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αποτελεί νόμο του κράτους».
Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε προηγούμενη κυβέρνηση ότι προσυπέγραψε τις επιλογές για την καταστροφή του κοινωνικού κράτους και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις επιμένουν και σήμερα «αν και βρίσκονται στην αντιπολίτευση, στη μείωση των δαπανών».
«Εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, δραστική υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και υποκατάσταση από τον ιδιωτικό τομέα για όποιον φυσικά αντέχει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε «από το 2009 έως το 2015 που αναλάβαμε είχαν πραγματοποιηθεί μόνο απολύσεις. Είναι γνωστές οι δεσμεύσεις εκείνων που κυβερνούσαν τότε προς τους θεσμούς για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι για το 2016 όχι μόνο «δεν υλοποιήσαμε δεσμεύσεις για απολύσεις άρχισε η διαδικασία για περισσότερες από 3.000 προσλήψεις».
Ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ «να είναι μία από τις σημαντικότερες τομές και να αποτελέσει την πιο εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας».
Στο σημείο αυτό απαρίθμησε τα βήματα που έχουν σημειωθεί τονίζοντας πως «από τότε που αναλάβαμε δεν διαχειριζόμαστε τα δάνεια του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ και να φτάνουν στο κοινό τα βήματα που έχουμε κάνει».
Στόχος, κατά τον πρωθυπουργό είναι το νέο σύστημα υγείας να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
«Όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται ενόσω είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής» και αυτό σημείωσε «επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στην καθολική πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία».