Η Ελλάδα επιστρέφει από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, προσπαθώντας να ξεφύγει από την οικονομική κρίση που την ταλανίζει εδώ και 6 χρόνια, αλλά και από τις εγχώριες πολιτικές αναταραχές που έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνιση τους, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να αξιολογήσει κατά πόσο τα μέτρα σύσφιξης των δημοσιονομικών και οι περικοπές που ψηφίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, θα βοηθήσουν στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.
Επίμαχο θέμα παραμένει η απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη «μέτρων έκτακτης ανάγκης» ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι αποκλίνουν.
Τα νέα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ αναμένεται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων προς την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.
«Το πακέτο έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της κυβέρνησης, διότι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα λεπτομερή μέτρα που απαιτούνται», αναφέρει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, προθέτοντας:
«Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά εάν οι δανειστές αποφασίσουν να τηρήσουν σκληρή στάση».
Οι νέες αξιώσεις του Ταμείου έρχονται να προστεθούν στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, μερικά εκ των οποίων ψηφίστηκαν χθες στην Βουλή με πλειοψηφία 153 βουλευτών (από τους 300).
Όλα τα παραπάνω είναι απόρροια του τρίτου πακέτου βοηθείας για την χώρα , ύψους 86 δισ. ευρώ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015.
Οι αμφιβολίες κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρωπαϊκό νόμισμα εντείνονται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η ύφεση ταλαιπωρεί ακόμα την εγχώρια οικονομία ( με εξαίρεση το 2014), ενώ η ανεργία βρίσκεται επίμονα στο 25%.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πλέον κατηγορεί το ΔΝΤ για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και δείχνει μια συμπάθεια προς τους ευρωπαίους πιστωτές, ξεμένει σιγά σιγά από χρόνο, καθώς τον ερχόμενο Ιούλιο λήγουν και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καταλήγει το Bloomberg.