Με την πρώτη μάχη της ψήφισης του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού να έχει ολοκληρωθεί αναίμακτα για την κυβέρνηση, στο επιτελείο του πρωθυπουργού στρέφουν πλέον όλα τα βλέμματα στο σημερινό Εurogroup.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το δύσκολο Σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση, καθώς η πίεση προς τους βουλευτές ήταν μεγάλη και παρά τη σιγουριά για τη συνοχή των 153, πάντα ελλόχευε ο κίνδυνος κάποιος να “σπάσει. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως είναι πολύ μεγάλης σημασίας και το μήνυμα που στέλνουν οι 153 στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα μήνυμα σιγουριάς και στοιβαρότητας, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αποφασισμένη συμπαγής να φέρει το δύσκολο έργο εις πέρας.
Με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό ψηφισμένα, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται ότι απομένει μονάχα η “ουρά” της τελικής συμφωνίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει αναχωρήσει για το Eurogroup από την Κυριακή είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα απόνερα της σκληρής κόντρας μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για την απομείωση του χρέους. Αμφότεροι Τόμσεν και Σόιμπλε περιμένουν στη γωνία τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι ο Ευκλείδης έχει πάει με πολλά όπλα στη φαρέτρα του και δεν θα είναι μόνος του στο Eurogroup, παραπέμποντας ουσιαστικά στη χθεσινή ρήση του Αλέξη Τσίπρα ότι “για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις υποστηρίζονται σθεναρά από μια συμμαχία χωρών και θεσμικών παραγόντων¨.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει στη φαρέτρα του εκτός από το ψηφισμένο Ασφαλιστικό και Φορολογικό και μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ.
Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.
Στο Μαξίμου διατηρούν την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει και σήμερα οριστικά λύση, ωστόσο η πιο πραγματιστική προσέγγιση κάνει λόγο για μία αναγνώριση της προόδου και “πολιτική συμφωνία” στη σημερινή συνεδρίαση με έγγραφη δέσμευση για το χρέος και εν συνεχεία οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Αναπτυξιακή νότα από Τσίπρα
Ουδόλως τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η έντονη αναπτυξιακή νότα που επέλεξε να δώσει στην ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή ο πρωθυπουργός, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους, η οικονομία θα μπορέσει να πετύχει θεαματική άνοδο, ακόμα μεγαλύτερη και από τις προβλέψεις της Eurostat. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «η ελληνική οικονομία είναι σαν το ελατήριο έχει συμπιεστεί επί έξι χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να εκτιναχτεί».
Στο Μέγαρο Μαξίμου με αιχμή του δόρατος τον Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, με επιμέρους νομοθετήματα τα οποία λιμνάζουν λόγω της εκκρεμούσας αξιολόγησης (καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνού, καυσίμων, νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων και νομιμοποίηση χρημάτων στο εξωτερικό), το νέο ρεκόρ που αναμένεται από τον τουριστικό κλάδο αλλά και με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, εκτιμούν ότι η πορεία της οικονομίας όντως θα περάσει σε ένα αντιδιαμετρικά αντίθετο πρόσημο στο β’ εξάμηνο του έτους. Στόχος, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι το συντομότερο δυνατόν να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτής της αντιστροφής κλίματος στο πορτοφόλι των ασθενέστερων στρωμμάτων που επί μία εξαετία πληρώνουν την κρίση, αλλά και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.