Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Είμαστε μπροστά σε μια ουρανοκατέβατη απαίτηση

Κατρούγκαλος: Είμαστε μπροστά σε μια ουρανοκατέβατη απαίτηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Σε συνέντευξη του στον «Αlpha 9,89», ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε: «Είμαστε στο τέλος, έχουμε τελειώσει με το αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης, είμαστε μπροστά σε μία απαίτηση που μας ήρθε από τον ουρανό,δεν πρόκειται να γίνει υποχώρηση με λήψη νέων μέτρων, η απαίτηση είναι παράλογη. Τον Ιούλιο αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά που δεν θέλαμε αλλά τώρα η κατάσταση είναι παράλογη. Το ΔΝΤ αμφισβητούσε ότι πιάναμε στόχους, βγαίνουν όμως στοιχεία από τη Eurostat, δεν μπορεί το ΔΝΤ να ισχυρίζεται (κάτι τέτοιο) όταν διαψεύδεται. Μια πενταετία ζούμε τις διαψεύσεις των προσδοκιών του ΔΝΤ».

Για το κλίμα που επικρατεί είπε: «υπάρχει καθεστώς αβεβαιότητας που δεν οφείλεται σε εμάς αλλά στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση όχι συνθηκολογώντας».

Για το ασφαλιστικό ο υπουργός υποστήριξε ότι : «Ναι μεν για ορισμένους φέρνει μικρότερες συντάξεις, φέρνει όμως προστασία για την πλειονότητα. Εμείς προβλέψαμε μια εθνική σύνταξη για να μην βιώνει κανείς τη φτώχεια, δεν είναι η κατώτατη σύνταξη, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η σύνταξη. Ακόμη και αυτοί που είναι εκτός εργασίας θα πάρουν σύνταξη, για τους άλλους θα επιστρέφει ό,τι έχει δοθεί σε εισφορές. Δίνεται η εγγύηση ότι θα πάρουν όλοι μια σύνταξη. Έχουμε μια αναπροσαρμογή συντάξεων για τα μεσαία εισοδήματα. Για όσους έχουν μέσο εισόδημα από χίλια ευρώ και κάτω δίνει μεγαλύτερες συντάξεις απ΄ το παρελθόν. Έχουμε ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος εκρηκτικά,  πάνω από 4% του ΑΕΠ».

Αναφερόμενος στην προστασία μισθών, ο υπουργός Εργασίας επέμεινε στην ελληνική πρόταση για αυτόματο «κόφτη».

«Αυτό που έχουμε προτείνει είναι ο αυτόματος αναπροσαρμοστής του χρόνου (το 2017), που θα βγουν τα αποτελέσματα της Eurostat, αυτός είναι ο στόχος μας. Επιμένω να ενεργοποιηθεί ένας αυτόματος «κόφτης», εκτός και αν ψηφίσουμε έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουμε μισθούς και συντάξεις. Μιλάμε, πάντως, για το 2017, από τώρα δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα μέτρο. Υπάρχει και στη Γερμανία αυτός ο κόφτης», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα αιτήματα των δημοσιογράφων ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «το θέμα ήταν το ταμείο, είχα εξηγήσει ότι δεν είναι δυνατόν όλοι να είναι μέσα στο ενιαίο ταμείο και οι δημοσιογράφοι εκτός».

Ενώ για το αγγελιόσημο υπογράμμισε: «Δεν ήταν κοινωνικός πόρος, εκεί παλέψαμε μέχρι τέλους να το διατηρήσουμε, για τους θεσμούς όμως ήταν ένας πόρος με έντονο συμβολισμό και έπρεπε να κοπεί. Δεν μπορούσε να αποτελέσει δική μας «κόκκινη γραμμή». Προσπάθησα να το σώσω μέσω συμφωνίας εργοδοτών-εργαζομένων, όπως λειτουργεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Έχει γίνει ήδη η πρώτη συνάντηση, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, για τις ξένες επενδύσεις ο υπουργός τόνισε ότι«δεν είναι η φορολογία το βασικό πρόβλημα για τις επενδύσεις. Αυτό που τρομοκρατεί τον ξένο επενδυτή είναι η ρευστότητα γενικότερα στην Ελλάδα και του φορολογικού πλαισίου, να αλλάζει πχ κάθε τόσο ο φορολογικός νόμος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανασχηματισμός: Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Handelsblatt: Η ΝΔ θέσπισε 6ημερη εργασία στην Ελλάδα – Πουθενά στην ΕΕ δεν δουλεύουν τόσο

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...