Μεγάλη Παρασκευή επέλεξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης να σχολιάσει τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και κυρίως τον αυτόματο μηχανισμό τον οποίο απαιτεί το ΔΝΤ, έτσι ώστε εάν η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 τότε να πέφτει αυτόματο μαχαίρι σε δαπάνες κυρίως στο Δημόσιο.
Με άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ουσιαστικά πως αυτός ο αυτόματος μηχανισμός που απαιτεί το ΔΝΤ το είχε προτείνει ο ίδιος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως γράφει ο κ. Βαρουφάκης ένα μήνα μετά σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο διαπραγματευτικό έδαφος, πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα ως ελιγμό να προσφέρουν στους δανειστές μία ανταλλαγή.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οι δανειστές θα συμφωνούσαν να χαλαρώσουν το σκληρό πρόγραμμα της λιτότητας και η Αθήνα θα δεσμευόταν για έναν μηχανισμό αυτοματοποιημένων μέτρων, εάν η χαλάρωση των σκληρών μέτρων δεν έφερνε έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Μάλιστα, όπως γράφει χαρακτηριστικά όταν ο ίδιος πρότεινε αυτόν τον μηχανισμό στον Αλέξη Τσίπρα, οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στην ομάδα διαπραγμάτευσης ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι και μάλιστα χαρακτήρισαν την πρότασή του ενδοτική και νεοφιλελεύθερη. Αποκαλύπτει μάλιστα πως κάποιοι από τους παλιούς του συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ του είπαν πως με αυτή την πρόταση απεκαλύφθη πόσο δεξιός είναι.
Για τις σημερινές διαπραγματεύσεις και για τον στόχο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ή αλλιώς προληπτικά μέτρα λιτότητας, το χαρακτήρισε μεγάλο ατόπημα, εξηγώντας και αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της 27ης Απριλίου 2015.
Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης όταν συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας στις 27 Απριλίουγια μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ήταν χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος γιατί ο πρωθυπουργός ήξερε πως ο υπουργός του διαφωνεί. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως όταν τον ρώτησε γιατί το έκανε, εκείνος του απάντησε πως η συμφωνία απαιτεί δούναι και λαβείν, ενώ όταν ρώτησε για το ποιό θα είναι το λαβείν, του απάντησε το χρέος.
Καταφέρεται εμμέσως κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάσχιζαν να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα για το ποιός είναι ο λόγος που έπρεπε η Ελλάδα να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους.