Επιστολή στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με την οποία καλούνται να αποστείλουν, μέχρι τις 11 Μαΐου, πλήρη στοιχεία για όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει την τελευταία 20ετία με κόμματα και ΜΜΕ, ακόμα και όσα έχουν πάψει να λειτουργούν, απέστειλε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που έχει αναλάβει να διερευνήσει τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύσταση της Επιτροπής, «διατρανώνεται η αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών, και συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της δημοσιογραφίας».
Σκοπός της Επιτροπής, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι «να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων-ΜΜΕ και τραπεζών».
Όπως έχει επανειλημμένα πει ο ΣΥΡΙΖΑ «στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ».
Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, οι τράπεζες οφείλουν να αποστείλουν στην Εξεταστική Επιτροπή Πλήρεις Εισηγήσεις και Αναλυτικά Πρακτικά της Αρμόδιας Ανώτατης Επιτροπής Εγκρίσεων, του Δ.Σ. της Τράπεζας ή οιουδήποτε αρμοδίου οργάνου, για την έγκριση χορήγησης, τροποποίησης, παρακολούθησης και αναχρηματοδότησης, ρύθμισης, διαγραφής μερικής ή ολικής καθώς και κάθε άλλης πράξης (μεταβολή εγγυήσεων, αλλαγή προσώπων εγγυητών-φυσικών και νομικών-, απαλλαγή, διαγραφή κλπ) των ως άνω συμβάσεων.
Επίσης, ζητείται και η αποστολή στοιχείων σχετικών με τις Διασφαλίσεις, ενέχυρα και εξασφαλίσεις που δόθηκαν για την χορήγηση των πιστοδοτήσεων και δανείων αυτών καθώς και για τυχόν συμβάσεις αναχρηματοδότησής τους (εγγυήσεις, εμπράγματες άλλες εξασφαλίσεις, κλπ).
Με αυτό τον τρόπο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «θα διερευνηθεί η τήρηση ή μη των κανόνων τραπεζικής πίστης, η τυχόν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων κομμάτων, ΜΜΕ και ιδιοκτητών τους, και θα χυθεί άπλετο φως στο ερώτημα αν κάποιοι, ακόμα και σήμερα, είναι «πιο ίσοι» από άλλους».
Η απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι καθοριστική για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του πολιτικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού συστήματος, επισημαίνουν.