Μέχρι αρχές Ιουνίου αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά αποθέματα φορέων του δημοσίου ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση του προγράμματος, οι οποίες έχουν σταματήσει την εκταμίευση κεφαλαίων από τους διεθνείς πιστωτές.
«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Αλλά όσος περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο», πρόσθεσε.
«Η ετήσια απόδοση για τα μετρητά αυτά ήταν 3,7% κατά μέσο όρο στο β΄ εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το α’ εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ’ ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες» αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.
«Υπήρξε ένας ανώμαλος δρόμος από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί», δήλωσε στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Άλλωστε, οι υπεύθυνοι για το βασικό κορμό της διαπραγμάτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, είχαν προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο, ότι αν η αξιολόγηση τραβήξει έως τον Μάιο – Ιούνιο «καήκαμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ζητηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα από τον ΟΑΕΔ , την ΕΥΔΑΠ, τον ΕΟΠΥΥ , το Ταμείο Νομικών, τα νοσοκομεία και τη Βουλή .
Οι φορείς αυτοί έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτόν τον μήνα, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Η προσπάθεια συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει και πλησιάζει επικίνδυνα το χρονικό όριο που τεθεί από την ελληνική πλευρά.
Άλλωστε, είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχέση με την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα , μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.
«Για άλλη μια φορά η κατάσταση με τη ρευστότητα στην Ελλάδα γίνεται οριακή» δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα και τονίζοντας ότι αντίθετα έρχονται νέες πληρωμές δόσεων.