Μια αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, εκτιμά σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η λέξη Grexit έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται ξανά…
Τις τελευταίες εβδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών έχουν φτάσει αυξανόμενα νευρικό σημείο, παρατηρεί η δημοσιογράφος Helena Smith σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. «Το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια της χτυπημένης από το χρέος χώρας- ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έβαλε την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά -και με την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που κανονίστηκε για την Παρασκευή -μία αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα».
Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, και το Grexit -η λέξη που έφερνε στο μυαλό τη μάχη της Ελλάδας με την οικονομική κατάρρευση- ψιθυρίζεται ξανά», γράφει η Smith.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αβεβαιότητα και το άγχος έχει επιστρέψει στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να μειώνεται, την ανεργία να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις να κλείνουν. «Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία».
«Δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζω που δεν ανησυχεί», δηλώνει ένας συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται σχεδόν κατά ένα τρίτο. «Αν υπάρξει κούρεμα καταθέσεων θα είναι το τέλος και, μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μόνο μέτρο που δεν έχουν πάρει. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι αδύνατο να βρεις λάδι, αδύνατο να βρεις φάρμακα. Και αυτή τη φορά όλα φαίνονται πιθανά».