Η κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου παρά το ότι οι διαφορές με τους δανειστές είναι μικρότερες από ποτέ, διότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο πακέτο μέτρων και άλλες πιθανές παγίδες που θα βάλουν οι εταίροι στη διαπραγμάτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας την παραμονή του προγραμματισμένου Eurogroup με συνέντευξή του στο Euronews επιχείρησε εκ νέου να στείλει τα μηνύματά του στη βάση των θετικών για την Αθήνα δεδομένων της έκθεσης της Eurostat, που «έδειξε» πλεόνασμα 0,7% έναντι των προβλέψεων του ΔΝΤ για έλλειμμα 0,76% για το 2015. Έτσι, ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν λανθασμένες αποφάσεις στις επικείμενες συνεδριάσεις με τους Θεσμούς, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, «στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση. Πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας την αγωνία του Μαξίμου για τυχόν παγίδες από τον άξονα ΔΝΤ – Βερολίνου. Προς επίρρωση των λεγομένων του ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
*ότι δεν χρειάζονται νέα πρόσθετα μέτρα,
*ότι απαιτείται η υλοποίηση της δέσμευσης των θεσμών για ελάφρυνση του χρέους «ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη»
*ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής για να υλοποιηθούν τα μέτρα, «αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία» γεγονός το οποίο δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία της οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα εκτός της συμφωνίας μπορεί να βάλουν τη διαπραγμάτευση και την πολιτική σταθερότητα σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Την ίδια ώρα και ενώ σήμερα εισάγονται στη Βουλή το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για τα κρίσιμα Eurogroup και να χτίσει αναχώματα απέναντι σε τυχόν παγίδες είτε από το ΔΝΤ, είτε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέχισε το γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης που είχε ξεκινήσει με την Άνγκελα Μέρκελ. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ. Κατά τις συνομιλίες αυτές, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα η Eurostat, αναφέρουν οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναλύοντας τον σχεδιασμό του Μαξίμου τονίζουν ότι προσδοκούν από το σημερινό Eurogroup ένα θετικό κείμενο που θα αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο και τον ορισμό έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να επέλθει μία συμφωνία «πακέτο» για όλα τα θέματα.
Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση στοχεύουν σε μία συνολική συμφωνία που θα κάνει ιδιαίτερη μνεία:
– στα προβλεπόμενα από το μνημόνιο μέτρα 3% (5,4 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Για το θέμα αυτό υπάρχει σύμπλευση και με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
– στη δυνατότητα προσαρμογής των στόχων όταν θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2018 σε περίπτωση αστοχιών. Η προσαρμογή θα αφορά στο ποσοστό της απόκλισης από τους στόχους, εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση επιδιώκεται να αποφευχθεί η εκ των προτέρων νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η οποία χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου ως «το χειρότερο σενάριο».
– σε ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ελάφρυνση του χρέους. Για αυτό το θέμα από το Μαξίμου παραπέμπουν στις δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και του Έκτακτου Μηχανισμού Σταθερότητας, όπου τονίστηκε – σε αντίθεση με τον Σόιμπλε- πως η εξετάζονται τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.
Στο ασφαλιστικό υπάρχει μία μικρή διαφορά για την ποσοτικοποίηση μέτρων ύψους 70 εκατ. ευρώ
Αμφότερες πλευρές έχουν γεφυρώσει τις διαφορές που υπήρχαν στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται «σημαντικό».
Όσον αφορά στο τελευταίο αγκάθι του αφορολόγητου, υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην μειωθεί κάτω από τα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί στις 8.182 ευρώ. Οι ευρωπαίοι πρότειναν συμβιβαστική πρόταση για την μείωσή του σταδιακά σε μια τριετία αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει αυτή τη συμβιβαστική πρόταση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σύμφωνα με πληροφορίες δώσει εντολή για «λελογισμένες υποχωρήσεις» εντός των κόκκινων γραμμών.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πάντως οι συζητήσεις και για τις τελευταίες λεπτομέρειες θα συνεχιστούν, ενόσω θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Eurogroup στο Άμστερνταμ.