Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Ο λόγος της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος αναζήτησε τον πρόεδρο του Κέντρου Αθανάσιο Γιαννόπουλο, είναι το θέμα των ημερών, δηλαδή η αξιολόγηση των φακέλων των γιατρών για την κάλυψη των 100 θέσεων ΜΕΘ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Παύλος Πολάκης είναι έκθετος διότι παρενέβη, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα, στις λίστες με τους επιτυχόντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του υπουργείου Υγείας είχαν διαπιστωθεί τραγικά λάθη στην αξιολόγηση των φακέλων των γιατρών.
Παρά τις συστάσεις στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα λάθη παρέμεναν, γεγονός που τον οδήγησε στην αδικαιολόγητη σε κάθε περίπτωση παράκαμψη της διαδικασίας.
Το θέμα αποκάλυψε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή με σχετικό ερώτημα που κατέθεσε.
Ακολούθησε αλληλουχία αντιδράσεων με απανωτά δημοσιεύματα του «Βήματος», προσωπική επίθεση κατά του υπουργού από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, καταθέσεις σωρείας ερωτήσεων από βουλευτές του Ποταμιού και της Ν.Δ. για το θέμα, καθώς και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αθέμιτες παρεμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μέσα στον δίχως τέλος διαξιφισμό, όπως σημειώνουν, ο διαγωνισμός κινδυνεύει να ακυρωθεί, οι ΜΕΘ να παραμείνουν κλειστές και οι πολίτες ακάλυπτοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στις δύο ανακοινώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα (μία την Παρασκευή 15/4 και μία χθες 19/4), παραδέχεται ότι επενέβη στις λίστες κι επιχειρεί να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος «λάθη» από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο δεν συμμορφωνόταν στις υποδείξεις του υπουργείου που στους ελέγχους έβρισκε πληθώρα λαθών στις μοριοδοτήσεις των γιατρών.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αυτό έγινε διότι, παρότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες, σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%» και παραθέτει σειρά παραδειγμάτων: «Είχε υπολογιστεί κακώς ως γενική προϋπηρεσία ο χρόνος για την απόκτηση της ειδικότητας, προϋπηρεσία σε ΜΕΘ που δεν αποδεικνυόταν από πουθενά ή είχαν προσμετρηθεί ανύπαρκτοι μεταπτυχιακοί τίτλοι κ.ο.κ.».
Ετσι, «με στόχο τη γρήγορη αλλά και διαφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια», προσθέτει ο Π. Πολάκης και περνά στην αντεπίθεση μιλώντας για «κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί από συγκεκριμένους κύκλους».
«Εκείνοι που σήμερα μας καταγγέλλουν για «παρέμβαση» είναι οι ίδιοι που πρόσφεραν διαχρονικά και συνεχίζουν να προσφέρουν πολιτική ασυλία σε ένα αποδεδειγμένα αδιαφανές, πελατειακό και διαπλεκόμενο με συμφέροντα καθεστώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αυτή την περίοδο προωθείται η εξυγίανσή του», τονίζει.
Τέλος, μιλά για πρωτοβουλία που είχε αποτέλεσμα τη για πρώτη φορά προσάρτηση και κατάρτιση πίνακα κριτηρίων και πίνακα κατάταξης σε προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει των προτύπων του ΑΣΕΠ.