Ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι μόνο παραμένει αμετανόητος καθώς θεωρεί ότι ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, αλλά ισχυρίζεται ότι το ΔΝΤ ήρθε στην χώρα μας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» την απόφαση του για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο υποστηρίζοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε».
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι προ των εκλογών του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών.
Ακόμη ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», σημειώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.
«Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ» ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μπάνετζι του είχε πει πως πήγε στην Ελλάδα το 2005, προειδοποιώντας ότι «θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας». «Τους πρότειναν να αλλάξουν το δημοσιονομικό πλαίσιο, όχι σε θέματα συντελεστών, αλλά να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το όλο σύστημα, ΣΔΟΕ, φορολογική δικαιοσύνη κλπ. Και μου έκανε το παράπονο ότι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και αυτά πήγανε στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα λοιπόν το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.