Την πολλάκις εκπεφρασμένη θέση ότι βάση της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι “τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο” από τη συμφωνία του Ιουλίου, υπογραμμίζουν εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου, που επεξεργάζονται το σενάριο των πρόσθετων μέτρων “κάβα” που έχουν ρίξει επί τάπητος οι θεσμοί.
“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
“Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε η κ.Γεροβασίλη, συνεχίζοντας:
“Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το EUROGROUP, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.”
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι: “Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.”
Αναφορικά με τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, η κ.Γεροβασίλη επισήμανε για άλλη μια φορά ότι “η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος.”
Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου στέλνει μήνυμα να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, προτού τεθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο. Η Αθήνα επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής πως πράγματι υπάρχουν συστάσεις από την πλευρά των δανειστών για νέα, εφεδρικά μέτρα ύψους έως 3 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν όμως ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό, ωστόσο μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση να μπει πακέτο στη συμφωνία και η διευθέτηση του χρέους, καθώς από την επιτυχία του έργου της κυβέρνησης θα εξαρτάται η μη εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018.
Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκλογολογία, υπογραμμίζοντας πως διαρρέεται και συντηρείται από την ίδια την αντιπολίτευση και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και από την διαπλοκή, “της οποίας τα συμφέροντα δείχνουν καθημερινά να ταυτίζονται με αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. “Η χώρα θα έχει εκλογές σε 3,5 χρόνια” σημειώνουν χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως “όσοι ονειρεύονται πτώση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα θα περιμένουν πολύ καιρό”.
Την ίδια ώρα, κορυφαίος κομματικός παράγοντας αναφερόμενος στα σενάρια περί εκλογών και αναστάτωσης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει στο tribune πως “όλοι οι βουλευτές έχουν αντιληφθεί ότι καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια και εφόσον κλείσει η συμφωνία η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Ως εκ τούτου, η ΚΟ είναι συμπαγής και εμπιστεύεται απόλυτα τους χειρισμούς Τσίπρα – Τσακαλώτου”.
Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για επενδύσεις
Στην ίδια… αναπτυξιακή χροιά κινήθηκε κατά την υποδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρι Κατάινεν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
H πιο κρίσιμη συζήτηση είναι η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναφορικά με τους αναπτυξιακούς στόχους και την προώθηση των επενδύσεων.
«Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι ακριβώς αυτή. Η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σχολίασε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και τη λιτότητα, τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι, βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, και όπως τόνισε, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.
Ο πρωθυπουργός είχε μπροστά του σειρά φακέλων με στοιχεία τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να πειστούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.