Το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Ο κ. Λιου τάχθηκε υπέρ της ενεργής χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση του κ. Λιου με τον κ. Τσακαλώτο, το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν τη σημασία η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα σε εύθετο χρόνο». «Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει την πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας και την εφαρμογή ισχυρών μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε τη σημασία της Ευρώπης μετά να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία μέσα από την ελάφρυνσή του», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Είμαστε ξεκάθαροι με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές»
Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν την επανάληψη μιας νέας ελληνικής κρίσης και είπε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα θέλουν να την επίλυση του προβλήματος με τον σωστό τρόπο το συντομότερο δυνατόν.
«Είμαστε ξεκάθαροι με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι το πρόβλημα που αφορά το ελληνικό χρέος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν θα ήταν καλή εξέλιξη το να επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτήν που έχουμε δει στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιου. Είπε, επίσης, ότι κανένας από τους διαπραγματευόμενους δεν πρέπει να εγκαταλείψει το τραπέζι των συζητήσεων αλλά όλοι να πάρουν τις σωστές και δύσκολες αποφάσεις έτσι ώστε να υπάρξει λύση. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και τόνισε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει περάσει πολλούς εφαρμοστικούς νόμους αλλά υπάρχει ακόμα κενό και αυτό πρέπει να διορθωθεί.
«Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου είναι ότι όταν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί, τότε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα συζητηθεί. Ελπίζω ότι όλες οι πλευρές θα δείξουν αποφασιστικότητα έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα γρήγορα διότι πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Παγκόσμια Οικονομία», επεσήμανε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ανάμεσα στις πλευρές εκείνες που διαπραγματεύονται άμεσα, παρ’ όλα αυτά είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις πλευρές για πολύ καιρό τώρα και προσπαθούμε να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ τους, πρόσθεσε.
«Έχουμε παροτρύνει όλες τις πλευρές να βρουν μια μέση λύση και να πάρουν τις δύσκολες εκείνες αποφάσεις που είναι απαραίτητες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις -το έχει κάνει αλλά χρειάζεται κι άλλο- και οι θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν την συζήτηση με την Ελλάδα με θέληση να επιλυθούν οι διαφορές και να προχωρήσουν μπροστά. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι όλες οι πλευρές θέλουν την επίλυση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε μέρος του διαλόγου παρ’ όλο που οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Ελπίζω να μπορέσαμε να βοηθήσουμε στο να διευκρινιστούν κάποια πράγματα πάνω σε βασικά ζητήματα και να βοηθήσουμε στην καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των πλευρών. Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και το πόσο σημαντικό είναι το ελληνικό ζήτημα να λυθεί με τον σωστό τρόπο το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο κ. Λιου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή επιβεβαίωσε πως ο Ομπάμα θα θέσει το θέμα του κλεισίματος της αξιολόγησης υπέρ της Ελλάδας, επισκεπτόμενος το Αννόβερο και την Άνγκελα Μέρκελ.