Διαβάστε σχετικά για EFSF, ESM, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Εφημερίδα Wall Street Journal, Κλάους Ρέγκλινγκ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο,
Την ικανότητα της Ελλάδος να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει αναλάβει αμφισβήτησε ανοιχτά την η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιμονή της Ευρώπης ότι η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να επιδιώκει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς στόχους της χωρίς αλλαγές.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στη φράση της Λαγκάρντ, ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά «θα απαιτούσε μια πραγματικά ηρωική προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδος και των Ελλήνων».
Η ίδια χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική σε υψηλότατο βαθμό» την υπόθεση, ότι το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα 3,5% μπορεί να επαναλαμβάνεται για δεκαετίες, ακόμα και αν αποδειχθεί εφικτό μεσοπρόθεσμα.
«Αυτό πολύ απλά δεν πρόκειται να συμβεί», κατά την άποψή της. Για την WSJ, το ΔΝΤ με τη στάση του δείχνει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι διατεθειμένο να συναινέσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος δίχως χαμηλότερους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος από την Ευρώπη.
Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει, ότι το ΔΝΤ απαιτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτού προσυπογράψει τη συμμετοχή του στο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την WSJ, η Ευρώπη δεν συζητάει τη μείωση του στόχου πλεονάσματος 3,5% για την Ελλάδα επειδή με αυτόν τον τρόπο θα υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που φαίνονται να είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι πολίτες – και ψηφοφόροι – της ευρωζώνης.
Με δηλώσεις του στην WSJ νωρίτερα στην εβδομάδα, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε τη μείωση του στόχου πλεονάσματος κάτω από 3,5% για την Ελλάδα.