Με δύο κινήσεις υψηλού ρίσκου το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ξορκίσει ένα διαφαινόμενο deja vu του κολασμένου καλοκαιριού του 2015, καθώς η διαπραγμάτευση σε επίπεδο οικονομικό έχει φτάσει στα όριά της και το ΔΝΤ, όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρεί να τορπιλίσει εκ νέου τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ολόκληρη την αξιολόγηση.
Δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην συρθεί η χώρα σε μία μακρόσυρτη νέα διαπραγμάτευση στα όρια της οικονομίας, όπερ και βεβαιώνουν κατηγορηματικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας ανασύρει εκ νέου το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, την ώρα που ετοιμάζονται να έρθουν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, πριν κλείσουν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως δεν θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια, καθώς τυχόν αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές θα ενσωματωθούν
Το σύνθημα πάντως για την υιοθέτηση της πιο επιθετικής πολιτικής από το Μαξίμου είχε δώσει από τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.
Εκεί, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα μιας κυρίαρχης χώρας να αποφασίζει με ποια μέσα θα πιάσει τους στόχους». Με την ίδια ακριβώς φράση χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την έλευση των δύο νομοθετημάτων στη Βουλή μεσούσης της διαπραγμάτευσης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι την ίδια ώρα διατύπωναν διαρκώς το ερώτημα “ποιος κυβερνά ετούτη τη χώρα”, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα, τα οποία πρόθεση του Μαξίμου είναι να τηρηθούν μέχρι κεραίας, αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα της κυβέρνησης.
Τα κυβερνητικά βέλη κατευθύνονταν προς το ΔΝΤ, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν δείχνει να επιβεβαιώνει την διάψευση Λαγκάρντ για τα παιχνίδια καθυστερήσεων.
«Μαζί συμφωνούμε τους στόχους, εμείς επιλέγουμε τα μέτρα», ήταν το επιχείρημα που έλεγαν προς την εκπρόσωπο του Ταμείου οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση υπουργοί, ωστόσο η ίδια… έκανε ότι δεν άκουγε.
Τούτων δοθέντων, το αδιέξοδο στην οικονομοική διαπραγμάτευση, το οποίο αυτομάτως ενεργοποίησε τα κυβερνητικά αντανακλαστικά για πολιτική διαπραγμάτευση οφείλεται σύμφωνα με αξιωματούχους του Μαξίμου σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον στο ότι οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δείχνουν να παραβλέπουν ανερυθρίαστα πως έχουν να κάνουν με μία κυρίαρχη χώρα, η οποία μόνη της θα αποφασίσει πως θα υπηρετήσει τα συμπεφωνηθέντα και δεύτερον, διότι οι διαπραγματεύσεις διολίσθησαν με ευθύνη του Ταμείου σε παράλογα αιτήματα που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.
«Εμείς θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία. Τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο», υποστήριξε μόλις προχθές και ο Αλέξης Τσίπρας για… πολλοστή φορά, στέλνοντας νέο μήνυμα στους δανειστές.
Σε αυτούς τους δύο άξονες θα κινηθούν και οι παρεμβάσεις και επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο, επιδιώκοντας να στήσει ένα ευρωπαϊκό ανάχωμα στις παράλογες αιτιάσεις του ΔΝΤ πριν την έναρξη της εαρινής Συνόδου του στις 15, όπου θα παραβρεθούν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.
Πληροφορίες αναφέρουν πέραν αυτού πως ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και άλλες τηλεφωνικές επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την ίδια ώρα πάντως, πηγές του Μαξίμου διαβεβαίωναν προς κατευνασμό των φόβων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας πως τα δύο νομοσχέδια δεν θα ψηφιστούν εάν δεν υπάρχει οριστικό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης “τουλάχιστον με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, γεγονός το οποίο αποδομεί τα περί μονομερών ενεργειών. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα επιστρέφει το κουαρτέτο και εκκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.