Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό και υγειονομικό πρόβλημα”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφης Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.
Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη, ότι η έμφαση θα δοθεί στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής, η οποία αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την αποτροπή της εμφάνισης επιδημιών. Πρόσθεσε ότι έχει ανατεθεί ο συντονισμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, για τον Πειραιά έχει την ευθύνη η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), η οποία τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, όπως είπε, οι πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι, και ο στρατός που έχει αναλάβει “πολύ κρίσιμο ρόλο ο στρατός στην οργάνωση των καταυλισμών και την καλή τους λειτουργία”.
“Βεβαίως, όταν έχουμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση πάντα θα εμφανίζονται ανεπάρκειες και αδυναμίες”, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι, “στον βαθμό που δεν εκκενώνονται η Ειδομένη και ο Πειραιάς, που είναι χώροι ακατάλληλοι για την διαβίωση τόσων ανθρώπων, πάντα υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων”.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί το υγειονομικό προσωπικό στα κέντρα φιλοξενίας και στα νησιά με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προσλήψεις μέσω του ΚΕΛΠΝΟ.
“Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους εργαζόμενους και στους πολίτες, ώστε η προίκα της ανθρωπιστικής συμπεριφοράς που έδειξαν έως τώρα οι πολίτες να μην μεταστραφεί και να μην οδηγήσει σε φαινόμενα ξενοφοβίας” κατέληξε ο υπουργός Υγείας.