Με μια δωρική δήλωση ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης παρενέβη στην υπόθεση των wikileaks και των υποκλοπών των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ.
Ο διοικητής της ΕΥΠ υπεραμύνθηκε το ρόλο της Υπηρεσίας ως προστάτη της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ρητά ότι αυτός και μόνο αυτός είναι ο σκοπός της.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης μάλιστα (για πρώτη φορά γίνεται επίσημη δήλωση διοικητή της ΕΥΠ) διευκρινίζει ότι η αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών από την ΕΥΠ προϋποθέτει εισαγγελική άδεια.
Κατά μια έννοια δηλαδή ο διοικητής της ΕΥΠ ρίχνει το γάντι σε αυτούς που επιμένουν ότι την υποκλοπή την έκανε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων της Ελλάδας να απαντήσουν πρωτίστως στο αν τυχόν η δράση τους είναι παράνομη από την στιγμή που διαδίδουν κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο διοικητής της ΕΥΠ, με αυτή του την ανακοίνωση, δεν απευθύνεται τόσο στο ελληνικό ακροατήριο, αλλά κυρίως σε αυτό εκτός συνόρων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Ρουμπάτη είναι η εξής:
«Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών».
Σημειώνεται πως σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, κάνει λόγο για «ελληνικό δάκτυλο». Η γερμανική εφημερίδα δείχνει ξεκάθαρα ως την πηγή της διαρροής του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (EYΠ).
«Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της», γράφει.
Σύμφωνα με τη γερμανική Tagesspiegel, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks. Η γερμανική εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρεται και στον τρόπο γραφής του ονόματος της Ντέλια Βελκουλέσκου στα Wikileaks, τονίζοντας ότι η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou» δείχνει ότι «υπήρξε ελληνικό χέρι».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.