Διαβάστε σχετικά για Frontex, Γιώργος Κυρίτσης, Ειδομένη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πειραιάς, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,
Σε ισχύ είναι από σήμερα το πρωί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ήδη πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα τα ξημερώματα οι πρώτες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 200 άνθρωποι με τη συνοδεία μελών της Frontex μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη και την Χίο προς τα τουρκικά παράλια.
«Όλοι οι πρόσφυγες που επαναπροωθούνται είναι από το Πακιστάν, εκτός από δύο Σύρους που οικειοθελώς επιστρέφουν. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις.
Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος» τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης.
Όπως είπε, 136 πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Τουρκία από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.
Παράλληλα, αναμένεται να εφαρμοστεί και το άλλο σκέλος της συμφωνίας, βάσει της οποίας η ΕΕ θα αποδέχεται Σύρους πρόσφυγες στη βάση του «ένας προς έναν».
Αν και από διάφορες πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις και προβληματισμός για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά και για το κατά πόσο είναι επαρκές το καθεστώς προστασίας των προσφύγων/μεταναστών στην Τουρκίας, ο κ.Κυρίτσης εμφανίζεται αισιόδοξος τουλάχιστον όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας. Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας από τους πρόσφυγες. «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται.
Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα» υπογράμμισε ο κ.Κυρίτσης, τονίζοντας ότι ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.
«Στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας» είπε ο κ.Κυρίτσης, αναφέροντας πως το το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αρκετά καλή εικόνα των ΜΚΟ, ωστόσο υπάρχουν και μικρές ομαδούλες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.