Να ενταθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου μέχρι το Πάσχα να έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά και εν συνεχεία η Ειδομένη αποφασίστηκε στη σύσκεψη του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έλαβε χώρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μικροσκόπιο της συνεδρίασης βρέθηκε η πορεία κατασκευής των νέων δομών φιλοξενίας προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς και η Ειδομένη. Συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά, στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει καταστεί λειτουγικό. Η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη “πιεστική” αλλά χωρίς τη χρήση βίας.
Πέραν αυτού, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι πρόσφυγες θα χωριστούν κατά τη διάρκεια της αποσυμφόρησης βάσει εθνότητας, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά συγκρούσεων, όπως έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Σύρων και Αφγανών.
Ως λύση προκρίνεται ο Ελαιώνας, ενώ ο χώρος στο Σκαραμαγκά θέλει τρεις με τέσσερις ημέρες ακόμη για να ετοιμαστεί.
Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί, η οποία συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, του είπε ότι μπορεί να ανέβει μαζί με τον κ.Μουζάλα στην Ειδομένη και δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει, μιλώντας με τους πρόσφυγες και καλώντας τους να μην περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας με το σκέλος της επανεισδοχής από την πρώτη ημέρα και τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
“Δε θα θυσιάσουμε την ουσία και τα δικαιώματα των προσφύγων, προκειμένου να δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο”, έλεγαν οι ίδιες πηγές, απαντώντας έτσι στις ανησυχίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κίνησης των 53.
Τη βασική ευθύνη της μεταφοράς των προσφύγων θα έχει η Frontex, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι υποδομές ασύλου ώστε να εξετάζονται με πληρότητα οι αιτήσεις.
Σημαντικό ως προς αυτό είναι η έλευση με λειτουργικό άτροπο των ξένων εμπειρογνώμων. Στις 7 Απριλίου θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσει να τρέχει το σύστημα και να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η εικόνα που έφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη Γενεύη είναι καλή, όσον αφορά στη συνεργασία με τον ΟΗΕ.