Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.
Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Παράλληλα συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.
Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνομιλητές του, στους οποίους ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να υπάρξει καμία καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης που θα μπορούσε να δώσει αφορμή στους Ευρωπαίους εταίρους να ρίξουν την ευθύνη ενδεχόμενης αποτυχίας του σχεδίου στην Ελλάδα.
«Έως την Δευτέρα πρέπει όλα να είναι έτοιμα», διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας το στίγμα πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο για την εφαρμογή της συμφωνίας από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς καθυστερήσεις.
Σήμερα στην ολομέλεια ψηφίζεται το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό, εν μέσω εσωκομματικού προβληματισμού από την κίνηση των «53+».
Είναι σαφές πως δεν τίθεται θέμα μη ψήφισης του νομοσχεδίου από τους βουλευτές που πρόσκεινται στους «53+» διευκρινίζοντας πως το σχέδιο νόμου δεν «αποτελεί κύρωσης της συμφωνίας», όμως το «όχι» στη συμφωνία της 18ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες παραμένει.
Χθες μάλιστα παρουσία του Γιάννη Μουζάλα διατυπώθηκαν οι ανησυχίες από την πλευρά βουλευτών – μελών της κίνησης «53+», εστιάζοντας στον χρόνο εξέτασης του αιτήματος του ασύλου. Οι 14 ημέρες θεωρούνται λίγες από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να ισχύσει το υπάρχον καθεστώς με τις 28 ημέρες. Ανησυχία υπάρχει και σχετικά με τη μείωση των ροών προς τα νησιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τα κλειστά κέντρα κράτησης.
Στην πράξη η συμφωνία
Από τη Δευτέρα, έστω και αν χρειάζονται μερικές ημέρες για να μπορέσει να κυλήσει το σύστημα, η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως μπορεί να είναι έτοιμη για την εφαρμογή της συμφωνίας, σε νομικό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τη συμφωνία, 500 άνθρωποι από τη Χίο και τη Μυτιλήνη θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, εφαρμόζοντας το «ένα προς ένα» ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο οι ελληνικές αρχές περιμένουν περίπου 400 άνδρες της Frontex.