Κυβέρνηση και δανειστές καλούνται να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, 1% από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπά μέτρα είναι το σενάριο που μελετάται από κυβέρνηση και δανειστές.
Τα λοιπά μέτρα μεταξύ των οποίων και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, αν υποτεθεί ότι στη φορολογία εισοδήματος κυβέρνηση και ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών έχουν συμφωνήσει, ενώ το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, τα ποσοστά αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό κομμάτι των κύριων συντάξεων, αλλά και το θέμα της αύξησης των εισφορών θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα στο ασφαλιστικό.
Όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης, ενώ για τα έτη ασφάλισης μεταξύ του 19ου και του 15ου έτους θα υπάρχει κλιμακωτή μείωση ύψους 2% για κάθε έτος που υπολείπεται του εικοστού.
Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα τροποποιημένη πρόταση, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, προκειμένου να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για μεγαλύτερη σύνδεση του χρόνου ασφάλισης με τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 20 έτη συντάξιμου βίου.
Με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με το Πρώτο Πρόγραμμα και το ert.gr, το φορολογικό ενδιαφέρον στρέφεται: σε τραπεζικές συναλλαγές, καύσιμα, ακίνητα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Στην επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές αντιδρούν οι δανειστές με το σκεπτικό ότι δυσχεραίνει την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Στα καύσιμα εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών. Ένα από τα σενάρια προβλέπει εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ακόμα και 400 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, ενδεχόμενος φόρος μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συζητούνται με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Μέτρα αύξησης των τελών κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για τα ακίνητα τα σενάρια αφορούν κυρίως την αύξηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο ώστε η δημοσιονομική απόδοσή του να ξεπεράσει τα 2,65 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, πρέπει να καλυφθούν απώλειες από μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ή δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, η άντληση εσόδων από τα «φρουτάκια», το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών που αφορούν στην ποσοτικοποίηση των τροποποιημένων προτάσεων του υπουργείου Εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου, ενώ ορίζοντας για την κυβέρνηση αποτελεί η 22η Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.