“Φωτιά στα μπατζάκια” του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που αναμένεται να βάλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που διανύουμε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την υπόθεση Μουζάλα αλλά και τις εντάσεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Με τους δανειστές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις 2 Απριλίου και στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην συσπείρωση δυνάμεων και την συνέχιση του αγώνα κατά της διαφθοράς, όπως έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους. Υπό αυτό το πρίσμα, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή αποκλειστικά για τη Δικαιοσύνη αναμένεται να φέρει έναν νέο γύρο έντονων αντιπαραθέσεων. Πληροφορίες του TRIBUNE κάνουν λόγο για ογκώδεις φακέλους που θα επιστρατευθούν με στόχο να αποδείξουν στην πράξη ποιος είναι αυτός που επί σειρά ετών έχει χτίσει το σαθρό οικοδόμημα της διαπλοκής και χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν εκτός των άλλων και οι περιβόητες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι οποίες όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση «για πρώτη φορά γίνονται αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης αφού λειτουργεί απρόσκοπτα».
Ωστόσο, η συζήτηση δεν θα περιοριστεί εκεί, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός θα κλιμακώσει την μετωπική σύγκρουση με συγκεκριμένα στοιχεία για τις σχέσεις «ολιγαχρών» και μιντιαρχών με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως είναι φυσικό, από το τσουνάμι αποκαλύψεων δεν πρόκειται να γλιτώσει και ο γνωστός εκδότης, ο οποίος έχει τον τελευταίο καιρό μετατρέψει το Άγιο συγκρότημα σε ναυαρχίδα βρώμικου πολέμου για να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, με το αξιωματούχους του Μαξίμου να σημειώνουν πως «το παλιό σύστημα πνέει τα λοίσθια και αυτή είναι η απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει από το δόκανο της Δικαιοσύνης».
Η υπόθεση Μουζάλα την ίδια στιγμή δεν έχει κλείσει καθώς εξελίξεις αναμένονται με την επιστροφή του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ. Επισήμως, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι ο κ. Γιάννης Μουζάλας θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που ενδεχομένως απαιτηθεί ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης που τοποθετείται τον Μάιο, μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για παραίτηση του Γ. Μουζάλα άμεσα, μια πράξη όμως που δεν θα έχει συνέπειες σε πρακτικό επίπεδο όσον αφορά την Μεταναστευτική Πολιτική καθώς θα μπορεί να κατέχει θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο αποφασίσθηκε η σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Εκεί θα βρίσκονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, άλλα στελέχη, οι αρχηγοί των Σωμάτων του Στρατού (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και τις τελικές αποφάσεις θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο και η φυσιολογική φθορά, έφεραν στην επιφάνεια σενάρια για ανασχηματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Από την μια πλευρά απαιτείται η αποκατάσταση της ομαλότητας στον κυβερνητικό συνασπισμό, από την άλλη έντονο είναι το ενδιαφέρον για τις ζυμώσεις στο χώρο του Κέντρου. Άξιο αναφοράς ήταν το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά σε Γ. Παπανδρέου και Σταύρο Θεοδωράκη σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινοί τόποι για την διεύρυνση του κεντρώου πόλου. Ο πολιτικός χώρος του Κέντρου αποτελεί πάντα “μήλον της έριδος” πόσο μάλλον τώρα που απαιτείται ευρύτερη συναίνεση σε οικονομικά και άλλα ζητήματα.
Κομβικά σημεία για πιθανές εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η “επίσημη” έναρξη της διαβούλευσης για το χρέος. Παράγοντες πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν στην θετική έκβαση, την δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης ενώ δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους και από την “ψήφο εμπιστοσύνης” που έδωσαν Β. Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν σε κοινή τους συνέντευξη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.