Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας στο Παρίσι: Τείχος σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό

Τσίπρας στο Παρίσι: Τείχος σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να την οδηγήσουν στην επιστροφή στις ιδρυτικές της αξίες υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, στην οποία συμμετείχε με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε το χρέος τους να υψώσουν “τείχος” σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», τόνισε σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας

Υπογράμμισε πως «είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συμμετείχαν: ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο ηγέτης του Εργατικού Ολλανδός Ντέρικ Σάμσον.

Επίσης, είχαν προσκληθεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα»

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο», δήλωσε την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, με θέμα : «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, ενώ εδώ και σαράντα χρόνια έχει αποδειχθεί ανίκανη να λύσει το Παλαιστινιακό.

«Η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει όπου και εάν έχει εφαρμοσθεί»
«Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

«Πιστεύω ότι είναι μια εργατική αντίληψη» εξήγησε, «που αποδεδειγμένα , όπου έχει εφαρμοσθεί έχει αποτύχει. Η λογική της ελαστικής εργασίας, η λογική της κατάλυσης του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας και των κατακτήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ώθηση στην οικονομία, έχει αποτύχει.

Αν ήταν να δίνει ώθηση στην οικονομία, η έλλειψη κανόνων, η μαύρη εργασία, η έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επέβαλαν στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, τότε οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν θα ήταν αυτές που έχουν ισχυρούς κανόνες ρύθμισης αλλά χώρες σαν το Μπαγκλαντές για παράδειγμα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμίσεις αυτές, όπου εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη, έχουν δώσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα όπου απορυθμίσθηκαν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις από το 2012 με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οδήγησε τελικά σε αύξηση της ανεργίας και σε εργασιακό μεσαίωνα τους πολίτες. Θα έλεγα λοιπόν σε όσους σκέπτονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις να εξετάσουν καλά την περίπτωση της Ελλάδας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή την ακρίβεια

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

DW: Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...