Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους στη διαμάχη Τσίπρα – Τουσκ ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής που έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Οι ευχαριστίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις χώρες του Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των συνόρων δημιούργησε προβληματισμό έντονο στο Μαξίμου αλλά η μη συνέχιση της κόντρας με ανταπάντηση στον πρωθυπουργό δείχνει πως ο Πολωνός προτιμά να μην το τραβήξει στα άκρα.
Η Τουρκία την ίδια στιγμή προβάλλει εκ νέου αιτήματα, συνεχίζοντας το παζάρι, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρκ Ρούτε προκειμένου να θέσει όλα τα ζητήματα που αφορά τα «τείχη» που υψώνονται κατά μήκος του βαλκανικού δρόμου.
Η κατάσταση στη χώρα προκλήθηκε από μονομερείς ενέργειες επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει αυτές οι ενέργειες να αποδοκιμαστούν και να απομονωθούν.
Οι χώρες του Βίσενγκραντ θέλουν να μπλοκάρουν και την συμφωνία με την Τουρκία έτσι ώστε ούτε μέσω της γειτονικής χώρας να δέχονται μετανάστες, εκτιμούν στο Μαξίμου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το μπρα ντε φερ μεταξύ της ομάδας του Βίσενγκραντ, της Αυστρίας με την Γερμανία την Ελλάδα και την Τουρκία αναμένεται να είναι πολύωρο και σκληρό την ερχόμενη εβδομάδα.
Δεν είναι τυχαίο πως εκτός από το κλείσιμο των συνόρων στον βαλκανικό δρόμο οι συγκεκριμένες χώρες πραγματοποιούν και στρατιωτικές ασκήσεις φοβούμενες αύξηση των προσφυγικών ροών.
Και η Κομισιόν, πάντως επιχείρησε χθες να κρατήσει αποστάσεις εκτιμώντας πως πρόκειται για μια περιγραφή της κατάστασης, προσθέτοντας ότι δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της Επιτροπής.
«Οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις» ήταν η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών επεσήμανε πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 6.000 προσφύγων το μήνα από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Η ελληνική πλευρά την ίδια ώρα λειτουργεί έχοντας ως βασικό στόχο της συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία με βασικό ζητούμενο να περάσει ουσιαστικά η διαχείριση του προσφυγικού στην Άγκυρα.
Την ανάγκη διασποράς των 13.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη επιχειρούν να πετύχουν στην κυβέρνηση. Αν και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να απομακρυνθούν ελπίζοντας πως μπορεί να περάσουν κάποια στιγμή τα σύνορα.
Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρθούν αστυνομικά μέτρα, αλλά να προσπαθήσουν να πείσουν τους μετανάστες ότι η παραμονή τους στο συγκεκριμένο σημείο είναι άνευ περιεχομένου.
Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν πως την άλλη εβδομάδα η εικόνα θα αλλάξει τόσο με το relocation, όπου αρκετός κόσμος θα σταλεί σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και με την επιστροφή στην Τουρκία.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες η μεταφορά 700 προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα .
Παράλληλα, εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν σε δομές φιλοξενίας ομάδες προσφύγων που βρίσκονταν εγκαταλειμμένοι – αρκετοί από παράνομους διακινητές – σε διάφορα σημεία (βενζινάδικα κ.λπ.) κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι προκειμένου οι πρόσφυγες να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης ή αισχροκέρδειας από επιτήδειους.
Σήμερα στις 11.00 π.μ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη.