Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλλάζει το κλίμα: Ασφυκτικό πρέσινγκ Τσίπρα – Μέρκελ στην Τουρκία – Μάχη για τα σύνορα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη σκληρή στάση που τηρεί η Γερμανία, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για πιέσεις στην Τουρκία. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως πλέον δεν πέφτει όλο το βάρος στην Ελλάδα, αλλά η Άγκυρα καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό.

Η Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
τάχθηκε κατά του κλεισίματος συνόρων και υπέρ της εύρεσης βιώσιμης λύσης από κοινού με την Άγκυρα.

“Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε” είπε ξεκάθαρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα “εικασίες” την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

“Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία που υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Φρ. Ολάντ

Κυβερνητιικές πηγές εκτιμούν συνεπώς ότι διαμορφώνεται κλίμα επίκρισης των κλειστών συνόρων και των μονομερών ενεργειών. Θεωρούν επίσης ότι γίνεται αντιληπτό ότι παράγοντας κλειδί δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Σχολίαζαν επίσης ότι τα γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν, αναφερόμενοι σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Real FM την ώρα που είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος.

Στη συζήτηση Τσίπρα- Μέρκελ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κοινός τόπος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να υπάρχει στη δήλωση της Συνόδου. Το χειρότερο πράγμα, που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι να επιβραβευθούν αυτοί που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση, συμφώνησαν.

Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή τη φημολογία για οριστικό κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο κ. Σουλτς, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Εχω κατανόηση γι’ αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι’ αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα», κατέληξε.

Ως εκ τούτου και η ελληνική στάση γίνεται πιο επιθετική, καθώς Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν με τη συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της δήλωσης. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι το blame game θα γυρίσει σε βάρος αυτών που κλείνουν τα σύνορα.

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Εφαρμογή του σχεδίου δράσης

Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δύο μηνύματά του στο Twitter.

«Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας. Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας», σημείωσε.

Η Τουρκία «ανατινάζει» τη Σύνοδο Κορυφής με τις απαιτήσεις της

Με περισσότερες απαιτήσεις από την Ε.Ε. προσήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με αντάλλαγμα να περιορίσει η Τουρκία τις ροές των προσφύγων.

Σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζει το Politico, σε συνάντηση που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Κυριακής στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου όρισε τέσσερις προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Politico, Matthew Karnitschnig, οι Γερμανοί έκαναν γνωστές τις απαιτήσεις της Τουρκίας στις υπόλοιπες χώρες σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το Politico, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέτει τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις:

– Η Τουρκία ζητά περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες. Δεδομένου, ότι ο προϋπολογισμός της Κομισιόν είναι περιορισμένος, κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει να προέλθει απευθείας από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

– Η Τουρκία ζητά επίσης πλήρη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Άγκυρα και Βρυξέλλες αναζητούν τον οδικό χάρτη προς την απελευθέρωση της βίζας, όμως, η Τουρκία απαιτεί τώρα την πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων που θα ισχύει για όλους τους πολίτες της, και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

– Ζητά επίσης να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

– Ο Νταβούτογλου ζητά τέλος να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες) που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες, αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση (ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες). Το θέμα της μετεγκατάστασης είχε φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν από λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.

Τσίπρας: Οι κανόνες είναι για όλους και πρέπει να εφαρμόζονται από όλους

«Tο προσφυγικό είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έτσι θα πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής, υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον κοινό μας οίκο, την Ευρώπη. Γιατί συμφωνίες που δεν τηρούνται, δεν είναι συμφωνίες», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και λίγα λεπτά πριν από τις συναντήσεις με Νταβούτογλου – Μέρκελ.

«Έτσι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Περιμένω και προσδοκώ να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δράσης και να μειωθούν δραστικά οι ροές και να καταλύσουμε το δίκτυο των διακινητών. Ταυτοχρόνως, αναγκαίο είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μετεγκατάταστης και να υπάρξει μια αξιόπιστη τέτοια διαδικασία. Γιατί ο καθένας κατανοεί ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές. Κάποιες αξίες. Έτσι κάποιες από τις θεμελιώδεις αξίες μας είναι να μοιραστούμε την ευθύνη, την αλληλεγγύη και το βάρος. Οι κανόνες είναι για όλους, αυτά που είπα ισχύουν για όλους και ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει τις κοινές αποφάσεις», κατάληξε στη σύντομη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Ο Τσίπρας με τα «μάτια» της Μέρκελ: «Ήταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι»

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...