Προβληματισμένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, προειδοποιώντας σε ομιλία του ότι «τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει» και ότι «οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες».
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, και τους κινδύνους που απειλούν την χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Υπάρχει λύση στο Ελληνικό Πρόβλημα;» που διοργανώνεται από τον Κύκλο ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση (ekyklos.gr) που δημιούργησε πρόσφατα ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ εξηγώντας τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται στον 7ο χρόνο ύφεσης, σημείωσε ότι πρώτον «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν «πήρε πάνω της» την ευθύνη του προγράμματος, το οποίο φάνηκε ως έξωθεν επιβαλλόμενο και δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο» και δεύτερον «η διαίρεση της κοινωνίας και των πολιτικών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και η απουσία της απαραίτητης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης μόνον αρνητικές συνέπειες είχε στην εξέλιξη των πραγμάτων».
«Η κόπωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού είναι εμφανής», σημείωσε ο τέως κεντρικός τραπεζίτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι λόγω προσφυγικού και μπροστά σε μια Ευρώπη που εμφανίζεται διαιρεμένη, εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι.
«Η χώρα αφού κλείσει τις εκκρεμότητες με την αξιολόγηση, θα πρέπει να οδηγηθεί τάχιστα σε ανάπτυξη με τις κατάλληλες υποστηρικτικές πολιτικές. Τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο αποτελούν την αναγκαία όχι όμως και την επαρκή συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, εξηγώντας πως «χρειάζεται επομένως ένας διπλασιασμός των επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης».
Υπογράμμισε δε πως, «όσο η ανάπτυξη καθυστερεί, νέες θέσεις απασχόλησης δεν δημιουργούνται, οι νέοι μας δεν βρίσκουν εργασία ,και αναζητούν σωτηρία στο εξωτερικό, η κοινωνική και πολιτική κόπωση μεγαλώνουν, η απαισιοδοξία παγιώνεται και ένας φαύλος κύκλος δημιουργείται».