Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πού αποσκοπούσε με την παρέμβασή του ο Τσίπρας

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη συνέντευξη στο Star ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όλα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ευθέως τα ερωτήματα που αφορούν την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε δύο βασικά μηνύματα, τα οποία εξέπεμψε προς την Ευρώπη, ενόψει του διπλού θρίλερ που θα «ανέβει» στη σκηνή των Βρυξελλών την ερχόμενη Δευτέρα με την παράλληλη έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό και το Eurogroup για την πορεία της αξιολόγησης και την επιστροφή του κουαρτέτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα ταξιδέψει στη Σύνοδο Κορυφής παρουσία της Τουρκίας με κόκκινη γραμμή τον δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών μαζών, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή του βέτο, το οποίο χαρακτήρισε «θεσμικό εργαλείο, που έχει σημασία πώς θα το χρησιμοποιήσεις». «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας τον ανθρωπισμό ολόκληρης της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής θα τεθούν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του προκειμένου να βρεθεί μία καθολικά αποδεκτή εθνική γραμμή που θα καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν.

Επιχειρώντας να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων των Βρυξελλών για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του επαναβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το προσφυγικό. «Η Κομισιόν είναι μαζί σας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε η Ελλάδα να μην είναι μόνη» ήταν τα λόγια του κ. Γιούνκερ.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως η Σύνοδος της 7ης Μαρτίου θα εξετάσει το σχέδιο άμεσης μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, τονίζοντας ότι με τη στάση που τήρησε στην τελευταία Σύνοδο, η Ελλάδα πλέον δεν είναι ούτε μόνη ούτε εγκαλούμενη, αλλά έχει στο πλευρό της το μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων εταίρων, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως το θέμα εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν έχει κλείσει οριστικά. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να μην είναι δεδομένο πως θα γίνει, τονίζοντας πως και οι δύο πλευρές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. «Δουλεύουμε για αυτό. Δεν κλιμακώνουμε τις προκλήσεις για να υπάρξει επιτυχία. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πάντως πως τα κλειδιά του προσφυγικού βρίσκονται στα χέρια της Άγκυρας.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δε συνδέει τη διαχείριση του προσφυγικού με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε όμως ότι το προσφυγικό αλλάζει συνολικά την αντίληψη της Ευρώπης, παραπέμποντας στις δηλώσεις Ολάντ ότι εάν είχε συντελεστεί το Grexit η Ευρώπη θα ήταν ανοχύρωτη.

Το δεύτερο μήνυμα που εξέπεμψε προς τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με την πλήρη αδιαλλαξία που εμφανίζουν στελέχη του ΔΝΤ, επιμένοντας σε «παράλογα μέτρα εκτός της συμφωνίας». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την τήρηση της συμφωνίας κατά γράμμα, παραθέτοντας μάλιστα αναλυτικά θετικά στοιχεία που ενισχύουν τον ισχυρισμό πως η επιμονή του Ταμείου σε περαιτέρω μέτρα είναι αδικαιολόγητη. Ζήτησε ως εκ τούτου την κλιμάκωση των πιέσεων προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για υποχώρηση από τις ακραίες θέσεις και την «επιστροφή στον ρεαλισμό».

«Οι θεσμοί να ξεκαθαρίσουν τη σχέση τους με το ΔΝΤ» σημείωσε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος μάλιστα πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι ουσιαστικά συμβολική για τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου αποκλειστικά από τον ESM. Η θέση αυτή μάλιστα του πρωθυπουργού ήρθε την ώρα που το γερμανικό δίκτυο ΜΝΙ ανέφερε πως το χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ παραμένει για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ να πραγματοποιήσει παρέμβαση προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να χαλαρώσουν κάπως οι όροι που θέτει το Ταμείο προς την Ελλάδα για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, την ώρα που το χθεσινό Euroworking Group δεν έβγαλε λευκό καπνό για την επιστροφή του κουαρτέτου, και ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, προβλέποντας ότι: «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας».

Ερωτηθείς για την πορεία των τραπεζών και της οικονομίας υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων, ενώ προεξόφλησε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Με τη χιουμοριστική ατάκα πως έσκισε τη «γάτα των Ιμαλαΐων», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε από νωρίς στη συνέντευξη τα δείγματα γραφής του για την κόντρα του με το ΔΟΛ και τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη.

«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και το διάβολο, όμως δε θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δε θα κριθώ από το ποιον συναντώ και τι μου λέει, αλλα από το τι πράττω. Η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δε χαρίστηκε σε κανέναν και δε θα χαριστεί σε κανέναν», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας μάλιστα τον κ.Ψυχάρη “να τα βγάλει όλα στη φόρα, δεν με απασχολούν οι χρυσές εφεδρείες και να πάει και στον εισαγγελέα που τον συναντά συχνά τώρα τελευταία».

Επανέλαβε πολλάκις πως δε ζήτησε ποτέ χάρη από κανέναν, ακόμα και στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και υποστήριξε ότι εάν υπήρξε μετατόπιση από ορισμένα μέσα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ορισμένοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εξαργύρωνε τη στήριξη με διευκολύνσεις. «Τα πρωτοσέλιδα που είχαν γίνει κόκκινα ξανάγιναν μπλε και με το δημοψήφισμα μαύρα», είπε, ενώ τόνισε ότι έχει να εμφανιστεί στο Mega από το 2012. Υποστήριξε επίσης πως όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δέχθηκε επιθέσεις με «μαύρα» δημοσιεύματα κατά των Παππά- Σπίρτζη, ενώ κατέληξε χαρακτηριστικά: «Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαΐων».

Με αφορμή τη συζήτηση για διαπλοκή πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει εκ νέου στη στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι καλύπτει καταστάσεις και χειρισμούς του παρελθόντος από το κόμμα του, με αφορμή την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς, τον Σταύρο Παπασταύρου αλλά και τα τιμολόγια του κατηγορούμενου για εκβιασμούς κ. Μαυρίκου από τη ΝΔ, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν και νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα.

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της 3,5 χρόνια και θα ολοκληρώσει τη θητεία της, καλώντας μάλιστα όσους βιάζονται «να κάνουν κράττει, να δοκιμαστεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και σε συνθήκες μπουνάτσας, όχι μόνο τρικυμίας». Ωστόσο, με την ευκαιρία των σεναρίων για οικουμενική, ο κ. Τσίπρας άφησε παράθυρο προς την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να ζητά ένα σοσιαλιστικό κόμμα να είναι «αγκαζέ» με τη Δεξιά για να μπει στην κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας μάλιστα ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης θέλει πρόωρες εκλογές, αποκάλυψε πως βρίσκει ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που του κατέθεσε στην πρώτη τους συνάντηση για σταθερότητα στο χρόνο διακυβέρνησης, Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο. «Κάποιοι τον τσιγκλάνε και τον πιέζουν για πολιτικές εξελίξεις» σχολίασε σκωπτικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «εύχονται τα χειρότερα για την οικονομία ώστε να επανέλθουν στην εξουσία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λόιντ Όστιν διαμήνυσε στον Γιασάρ Γκιουλέρ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τουρκική εισβολή στη Β/Α Συρία – Οι Τούρκοι τον… χαβά τους

Ερντογάν: Οι Κούρδοι της Συρίας (SDF) είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους, είτε θα ταφούν μαζί τους

Η Συρία προτεκτοράτο της Τουρκίας – Τα τουρκικά υπουργεία αναλαμβάνουν τη διακυβέρνησή της

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...