Δύο βασικές πρεμούρες είχε ο Σταύρος Ψυχάρης στις τέσσερις συναντήσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν αναλάβει την πρωθυπουργία.
Όπως επισημαίνουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ ζητούσε επίμονα ευνοϊκή μεταχείριση και “χαλαρό” έλεγχο για τις εκκρεμείς δανειακές του υποχρεώσεις, καθώς και ευνοϊκό καθεστώς για το MEGA ενόψει της προαναγγελθείσας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.
Εκεί αποδίδουν τη… “γάτα Ιμαλαΐων” του κ. Ψυχάρη, ο οποίος με τις υποθέσεις του να τραβούν η μία μετά την άλλη το δρόμο της Δικαιοσύνης (δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για προσωπικά δάνεια 57 εκατ. ευρώ και “χαμένα” πόθεν έσχες εννέα ετών) επιχείρησε όπως τονίζουν “με γλαφυρό τρόπο να εκβιάσει μπροστά σε όλο το πανελλήνιο τον ίδιο τον πρωθυπουργό”.
Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη, που τις ζήτησε όλες εκείνος (η πρώτη, στα γραφεία του ΔΟΛ, άλλες δύο σε ιδιωτικό χώρο παρουσία τρίτων, και η τελευταία, κατ’ ιδίαν), καμία όμως από αυτές μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως καμία συνάντηση με άλλον εκδότη δεν έχει γίνει, από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως και με τον Στ. Ψυχάρη, έγιναν συναντήσεις με σχεδόν όλους τους εκδότες και από αρκετές φορές, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαβλέπουν μία μεθοδευμένη προσπάθεια “προσέγγισης”, η οποία όπως τονίζουν κατά διαστήματα και πλέον σήμερα ανοιχτά “μετατρέπεται σε εκβιασμό”. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν ενώ ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη γενικά διακρίνεται για την επιθετική προσέγγισή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική αυτή έχει κάποια διαλείμματα, λίγο πριν ή μετά τις εκλογές στην προσδοκία του να πάρει κάτι ευνοϊκό από το Μέγαρο Μαξίμου στα θέματα που απασχολούσαν τον Σταύρο Ψυχάρη. Μάλιστα, παραθέτοντας ντοκουμέτα επισημαίνουν ότι τα υπαρκτά αλλά ελάχιστα ευνοϊκά δημοσιεύματα συμπίπτουν χρονικά με τις περιόδους στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν ότι αποκτά εκλογικό προβάδισμα στις επερχόμενες κάλπες και λίγο μετά την επικράτησή του. Ωστόσο, όταν μέσα από τις πράξεις και δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ο κ. Ψυχάρης λάμβανε το μήνυμα πως δεν θα ικανοποιούνταν τα πάγια και γνωστά από πριν γίνει πρωθυπουργός αιτήματά του, τότε ξαναγυρνούσε στη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορεία μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τις αρθρογραφίες στα Μέσα του Ομίλου.
Ο «πόλεμος» όμως κατά της κυβέρνησης από το δημοσιογραφικό Συγκρότημα εντάθηκε από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, όταν το Μέγαρο Μαξίμου έκανε το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με την ψήφιση του νομοσχεδίου το Νοέμβριο.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό έγινε με την προσβολή του προσώπου του πρωθυπουργού, επίσης με προσωπικές επιθέσεις κατά των υπουργών Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Κατρούγκαλου, με τρόπο που θα μπορούσαν να έχουν και ποινική απόληξη.
Απώτερος στόχος του «πολέμου» αυτού, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, ήταν να πληγεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης, σε μια λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Στην “απειλή” που αφήνει ο Στ. Ψυχάρης ότι θα επανέλθει με …ντοκουμέντα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» («θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο»), ασχέτως αν είναι νοητό να εκβιάζει κάποιος τον πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, από την κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα ότι αντιδικία δεν υπάρχει με τον εκδότη, κάποια θέματά του απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη.
Από το κάδρο των ευθυνών του Μεγάρου Μαξίμου δεν διαφεύγει και η Νέα Δημοκρατία. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα στηλιτεύουν τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χωρίς να ενοχοποιείται αυτή καθαυτή η συνάντηση Μητσοτάκη -Ψυχάρη, επισημαίνεται, από την κυβέρνηση, το timing της συνάντησης, αλλά και ένα ακόμη γεγονός: ότι όποτε θέτει ερωτήματα η συμπολίτευση για τα θέματα διαπλοκής, η ΝΔ στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, όπως πχ με το τιμολόγιο της ΝΔ προς τον κ. Μαυρίκο. Στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν πως η απάντηση πως είναι απλήρωτο δεν καθιστά επί της ουσίας απάντηση στο βασικό ερώτημα που παραμένει: “Ποιες δοσοληψίες είχε η Νέα Δημοκρατία με τον υπόδικο για εκβιασμό εκδότη;”.
Επιπλέον, από το Μαξίμου επισημαίνουν εμφατικά διαχωρίζουν τη στάση που τηρεί ο λόγω μιντιακός όμιλος από άλλα συγκροτήματα που αντιμετωπίζουν επιθετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην καθαρή λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με αφορμή εξάλλου τις αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών -«δημοσιογράφων», η προσέγγιση κυβερνητικών κύκλων είναι ότι σπάει το «απόστημα», κάτι που κάποιους δεν τους κάνει χαρούμενους. Η εκτίμηση που ακούγεται άλλωστε, είναι έπονται και άλλες αποκαλύψεις και για άλλα πρόσωπα και με άλλα τιμολόγια.