Στη διαπίστωση ότι η επίλυση του προσφυγικού προϋποθέτει τη στενή συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας, κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι μετά από πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργού Νταβούτογλου στις αρχές Μαρτίου στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι χώρες μέλη δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς όμως να δεσμεύονται προς αυτήν την κατεύθυνση στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν χθες το βράδυ και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Στη διάρκεια της συζήτησης, η πλειοψηφία των ηγετών, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, υποστήριξαν ότι η επίλυση του προσφυγικού περνάει από την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα.
Σταδιακή πρόοδος στην Ελλάδα
Στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν γίνεται ρητή, αλλά έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, όπου επισημαίνεται ότι η σύσταση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής βελτιώνεται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων και του ελέγχου ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, όπως τονίζεται πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστούν πλήρως λειτουργικά.
Τονίζεται επίσης η ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τα μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής.
Τέλος, επισημαίνουν ότι η συνολική στρατηγική θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον εάν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό.
Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο.
Συγκεκριμένα:
-Αναφορά στην διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν – γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
-Αναφορά σε αποφυγή μονομερών – μη συντονισμένων ενεργειών.
-Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης
-Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απ’ ευθείας από την Τουρκία.
Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να υπάρξει ρητή δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών μέχρι τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό με τις κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό.