Η λύση του προσφυγικού δεν είναι να οικοδομούμε φράκτες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με αντικείμενο το μεταναστευτικό και τις σχέσεις Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, «καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα: τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση.
«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» πρόσθεσε και τόνισε:
«Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους “α λα καρτ”».
Τσίπρας: Μη φιλική ενέργεια ο στρατός στα σύνορα
Η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σόμποτα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Σόμποτα είχε προσκαλέσει τον κ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.
Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.
Καταλήγοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία έχει ήδη αποστείλει αστυνομικούς στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αποστολή Τσέχων στρατιωτών.