Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέρκελ: Η λύση για το προσφυγικό είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση

Μέρκελ: Η λύση για το προσφυγικό είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατά του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία τάχθηκε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Bundestag εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Η Καγκελάριος διερωτήθηκε αν η Ε.Ε. πρεπει να συνεχίσει στον δρόμο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων ή να τον εγκαταλείψει και «αντ’ αυτού να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην Bundestag, για να προσθέσει ότι αυτή είναι η κατάσταση για τον ενδιάμεσο απολογισμό που η ίδια θέλει να κάνει μετά τη Σύνοδο και να διευκρινίσει:

«Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση.

«Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX», τόνισε η καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά.

Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση»,είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Milliyet: Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Τουρκία – Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας»

Γκας Μπιλιράκης: Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, που σιχαίνεται τον Ερντογάν, ανέλαβε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Ο «Γκρίζος Λύκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί «τρέμει» ότι ο Τραμπ θα στηρίξει Ελλάδα και Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...