Η συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιούνκερ στη σκιά των απειλών της Άγκυρας για το προσφυγικό, αναμένεται να αποτελέσει το “ορντέβρ” της μίνι Συνόδου των «11» που θα ακολουθήσει το απόγευμα της Τετάρτης και η οποία θα έχει ως κυρίως μενού το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Σε αυτή θα μετέχουν οι Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Φινλανδία, Σουηδία και η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει σαφή δέσμευση από τη Γερμανία που θα προΐσταται της συνεδρίασης για πιέσεις στις χώρες της «ομάδας του Βίζενγκραντ» να σταματήσουν οι ακραίες φωνές για έξοδο από τη Σένγκεν και κλείσιμο συνόρων.
Διπλωματικοί σύμβουλοι από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν προετοιμαστεί για τις δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες γραμμές που έχουν διαμορφωθεί και τις αιτιάσεις για κλείσιμο συνόρων και αποπομπή από τη Σένγκεν, οι οποίες όπως τονίζουν ωστόσο από το κυβερνητικό επιτελείο αποτελούν τη μειοψηφία της ΕΕ και όχι την επικρατούσα άποψη. Εξού και με ανακούφιση στο Μαξίμου είδαν πως η γραμμή της «ομάδας των τεσσάρων του Βίζενγκραντ» απορρίπτεται τόσο από την πλειοψηφία των χωρών μελών όσο και από την πΓΔΜ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρόβα τζενεράλε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα και το μήνυμα ότι το κλείσιμο συνόρων δεν είναι λύση και «δεν είναι καιρός για exits και blame game», θα ζητήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας, με αιχμή του δόρατος την άμεση υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης των 160.000 προσφύγων και το σύμφωνο ειπανεισδοχής μεταναστών από την Άγκυρα.
Την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής και το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην τριμερή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου που εν πολλοίς θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις στην επικίνδυνη σκακιέρα του προσφυγικού. Επί τάπητος θα τεθούν εκ νέου από τον πρωθυπουργό οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Άγκυρα από τη συμφωνία του Νοεμβρίου, καθώς και οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την δέσμευση πως η κάθε πλευρά θα επιχειρεί στα δικά της χωρικά ύδατα, ενώ θα υπογραμμίσει την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά για τα hotspots και τα relocation centers.
Την ίδια ώρα κόκκινο χτυπάει το θερμόμετρο για τις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου τόσο για το προσφυγικό, όσο και για τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει άτυπες συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις οποίες θα ζητήσει εκ νέου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμαναν… νότες αισιοδοξίας από την αναφορά του Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως «είμαι πιο αισιόδοξος για τη διαδικασία της έναρξης της αξιολόγησης».
Στο κυβερνητικό επιτελείο παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, εκφράζουν «βάσιμες εκτιμήσεις» ότι η επιστροφή του κουαρτέτου θα γίνει πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ενδεικτικά είναι τα όσα τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη αλλά και ο μετέχων στις διαπραγματεύσεις υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης που προεξόφλησε πως η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Η πρώτη, υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του καλοκαιριού, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τα όσα προβλέπονται», φωτογραφίζοντας τις αιτιάσεις Τόμσεν για πρόσθετα μέτρα εκτός του μνημονίου.