Το ανατολίτικο παζάρι συνεχίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέποντας την Άνγκελα Μέρκελ και ολόκληρη την Ευρώπη να γονατίζει μπροστά του για το προσφυγικό και απειλώντας με δεκάδες χιλιάδες πνιγμούς στο Αιγαίο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο.
Και μπορεί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η Ουάσιγκτον να βάζει το προσφυγικό στην εξίσωση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την Αθήνα, προσφέροντας στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς για τους δικούς της γεωστρατηγικούς λόγους δεν επιθυμεί έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, ούτε βέβαια από το ευρώ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το Βερολίνο που για μία ακόμη φορά εμφανίζεται να προσαπίζει την τουρκική γραμμή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του προσφυγικού, ζητώντας μετ’ επιτάσεως από την Άνγκελα Μέρκελ την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων.
«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ που για ακόμα μία φορά τα έκανε μπάχαλο απέναντι στον Ερντογάν και είδε ολόκληρη την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική να εκτελείται μπροστά της εξ επαφής από τον Τούρκο πρόεδρο.
Πρόκειται για μία προσπάθεια του Σουλτάνου του Αιγαίου να υπερκεραστούν οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις κοινές περιπολίες, που ουσιαστικά θα αναγόρευε την Άγκυρα σε συνδιαχειριστή του Αιγαίου, με την Άγκυρα για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιεί την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ κατά το δοκούν, προωθώντας εμφανώς τα νεοθωμανικά σχέδια του παράφρονα Τούρκου ηγέτη.
Όμως πλέον με την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο ουσιαστικά η Τουρκία που είναι από τα ισχυρά μέλη της Συμμαχίας, αποκτά εμμέσως ρόλο στο Αιγαίο, όπου πλέον και με «συμμαχικό καπέλο» θα επιβάλει το πλαίσιο των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας.
Η εν λόγω πρόταση θα κατατεθεί σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι δύο ηγέτες στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Πέμπτη, με τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και κατεξοχήν των ΗΠΑ πάντως μέχρι στιγμής να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ψυχρή απέναντι στον Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτικοί των προθέσεων της Τουρκίας οι διάλογοι του προέδρου Ερντογάν με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 15 Νοεμβρίου που έφερε στην δημοσιότητα το Euro2day. Εν ολίγοις σε επιθετικό κλίμα ο Ερντογάν έβαλε όλο το πακέτο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, ζητώντας και 30 δις ευρώ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στέλνει τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία. Είπε δε ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει ένας νεκρός Αιλάν αλλά χιλιάδες και ρώτησε τους Ευρωπαίους πόσους Αιλάν μπορούν να αντέξουν. Οι δύο ευρωπαίοι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις συνομιλίες και να ενημερώσουν τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ.