Την εκτίμηση πως η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ελλάδα έχει βελτιωθεί σε σχέση με την εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου διατυπώνει σε δημοσίευμα της η Süddeutsche Zeitung.
Το δημοσίευμα επισημαίνει αρχικά τη σχετική έκθεση της Κομισιόν και το τελεσίγραφο της προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως «22 σελίδες περιλαμβάνει το έγγραφο και το συμπέρασμα είναι καταστροφικό: Η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της και μάλιστα από κάθε άποψη: κατά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, την ταυτοποίηση των προσφύγων, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη διαμονή και την κατά περίσταση την απέλαση. Οι λόγοι: πολύ λίγο προσωπικό, ανικανότητα.
Η όλη κατάσταση αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για τις χώρες μέλη του Σένγκεν».
Ωστόσο, και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως στόχος της έκθεσης της Κομισιόν δεν είναι μόνο να θέσει υπό πίεση την Ελλάδα αλλά να δώσει και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν και τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του Σένγκεν και να βελτιώσουν τους ελέγχους τους.
Ακόμη αναφέρεται στις σοβαρές ελλείψεις που σημείωσαν οι ελεγκτές της Κομισιόν κατά την εξέτασή τους τον περασμένο Νοέμβριο στη Χίο και στη Σάμο.
Ελλείψεις που αφορούν τα πλοία της ακτοφυλακής και την καταγραφή των προσφύγων.
Παρόλο αυτά επισημαίνεται πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί.
«Η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση. Αυτή έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Η Frontex έχει στείλει περισσότερους υπαλλήλους και νέα μηχανήματα καταγραφής έχουν καταφθάσει ή είναι καθ’ οδόν. Παρά τη βοήθεια απ’ έξω η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να κάνει την ουσιαστική δουλειά. Και η έκθεση αφήνει να διαφανεί πόσο δύσκολο είναι» υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung.
Στο προσφυγικό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της και η Die Welt.
Σε άρθρο με τίτλο: «Η νέα τραγωδία της Αθήνας», η εφημερίδα αναφέρεται στην ανεπάρκεια αντιμετώπισης του προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές.
«Οι τεχνικές ελλείψεις στα σύνορα της Ελλάδας μερικές φορές είναι κάτι παραπάνω από φανερές. Μερικές φορές αποτυγχάνουν πράγματα διότι λείπει απλά μια σύνδεση με το ίντερνετ. Στη Χίο για παράδειγμα από τα τέσσερα μηχανήματα καταγραφής λειτουργούσαν μόνο τα δύο. Και αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν υπήρχε σύνδεση με το ίντερνετ. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρχές να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα με μελάνι και μετά τα σκανάριζαν. Πραγματικά αποτελεσματική δεν είναι αυτή η τακτική» τονίζει η Die Welt.