Άρχισαν οι πρώτες μουρμούρες στη Νέα Δημοκρατία, τρεις εβδομάδες περίπου μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το μπλοκ της “λαϊκής Δεξιάς, ξεκίνησαν την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του νέου προέδρου κα ο λόγος είναι η συναινετική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό ζήτημα.
Ομάδα βουλευτών, (προσκείμενοι στον Σαμαρά) οι οποίοι προς το παρόν δεν τον λένε δημόσια, εκφράζουν αντιρρήσεις για την “εθνική γραμμή” που υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά μάλιστα και το τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και στην οποία ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα να πέσουν οι τόνοι για το προσφυγικό, “μοιράζοντας” τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, την Άγκυρα και την ΕΕ.
Οι βουλευτές συντάσσονται υπέρ μίας πιο σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής στη λογική των όσων είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής κάνοντας λόγο για «τεράστια ζημιά που έκανε ο κ. Τσίπρας και οι ανεκδιήγητοι ιδεοληπτικοί συνεργάτες του».
Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή σύμπλευσης των πολιτικών δυνάμεων με ήπια κριτική προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της αποτελεί στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επικριτές της επιλογής αυτής, η οποίοι δεν έχουν ακόμα εκφραστεί ανοιχτά και εάν αυτό γίνει θα αποτελεί την πρώτη επίσημη αμφισβήτηση του νέου προέδρου από την “πτέρυγα” που του εξασφάλισε στην εσωκομματική μάχη την προεδρία, τονίζουν πως τα αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης, ειδικά της περιόδου Χριστοδουλοπούλου, φαίνονται από την ραγδαία αύξηση στους παράτυπους μετανάστες, πέραν των προσφύγων από τη Συρία. “Η κυβερνητική ρητορική των ανοιχτών συνόρων μας έφτασε σε αυτό το σημείο” σημειώνει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής, με αρκετούς να ζητούν το προσφυγικό να μην εξαιρεθεί από το “σκληρό ροκ” της Συγγρού προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλευρό της στρατηγικής Μητσοτάκη τάσσεται πάντως και το “καραμανλικό” μπλοκ, με βουλευτές του να επικροτούν τη στάση του προέδρου, εκφράζοντας τη – δεδομένη ούτως ή άλλως – δυσαρέσκειά τους για τις αντιδράσεις από τους βουλευτές που πρόσκεινται στο περιβάλλον Σαμαρά και τις αιτιάσεις για καταγγελτική αντιπολίτευση σε ένα τέτοιο ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Την ίδια ώρα πάντως στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη παρατηρούν τις αντιδράσεις και υπογραμμίζουν οτι δεν τίθεται κάποιο θέμα αλλαγής της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για απομόνωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. “Στο θέμα αυτό δεν χωρούν επί του παρόντος αντιπολιτευτικές κορώνες” τονίζει χαρακτηριστικά συνεργάτης του προέδρου.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει φτάσει το μήνυμα στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη για την πρώτη άτυπη αμφισβήτηση από τη “σκληρή Δεξιά”, που ναι μεν γνωρίζει ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα, αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής από το “σαμαρικό μπλοκ” που έρχεται ως φυσικό ακόλουθο μετά το ηχηρό “κέλευσμα” Σαμαρά.