Διορία έξι εβδομάδων για να λάβει μέτρα ανακοπής των προσφυγικών ροών στα σύνορά της με την Τουρκία θα δοθεί τη Δευτέρα στην Ελλάδα κατά το συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times.
Η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία θα προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε «καραντίνα» εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, οι υπουργοί θα συζητήσουν σχέδια απομόνωσης της Ελλάδας για μια διετία και επανασχεδιασμό των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη βαλκανική χερσόνησο.
Οι Times κάνουν λόγο για εκνευρισμό των βορείων κρατών-μελών για το άνοιγμα μόνο ενός εκ των πέντε hotspots για πρόσφυγες που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα, ενώ παραθέτουν και τις προειδοποιήσεις της Αυστριακής Υπουργού Εσωτερικών περί αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε Σχέδιο Β για τη ζώνη Σένγκεν, με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να χαράσσονται στη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία, με τις υπηρεσίες φύλαξης επανδρωμένες από συνοριοφύλακες της ΕΕ με εξουσιοδότηση αποκλεισμού μεταναστών που κατευθύνονται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
Οι αιτούντες άσυλο που δε θα συμφωνούν να εξετάζονται οι αιτήσεις τους στη Σλοβενία, την Κροατία ή την Ουγγαρία θα στέλνονται πίσω στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Ευρωπαίος διπλωμάτης δηλώνει χαρακτηριστικά στους Times ότι «το ευκολότερο σχέδιο είναι να μπει η Ελλάδα σε καραντίνα».
Για συζήτηση μέτρων κατά της Ελλάδας στο Άμστερνταμ αναφέρεται και δημοσίευμα της Wall Street Journal. Εάν επιλεγεί η οδός της επέκτασης των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών για μια διετία, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχο της ΕΕ, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να συντάξει έκθεση εντός δύο εβδομάδων στην οποία θα επισημαίνεται η συστηματική αδυναμία της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορά της.
Στη συνέχεια η Αθήνα θα έχει περιθώριο τριών μηνών να διορθώσει την κατάσταση. Αν δε γίνει αυτό, η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν θα ανασταλεί και οι ενδοκοινοτικοί συνοριακοί έλεγχοι θα παραταθούν.
Εν τω μεταξύ ανάρτηση των Financial Times στην ιστοσελίδα τους αποκαλύπτει απαντητική επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Σλοβένο Πρωθυπουργό ΜίροΣέραρ, με την οποία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει σύμφωνος με την πρόταση παροχής βοήθειας στην ΠΓΔΜ «για την υποστήριξη των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα μέσω της απόσπασης αξιωματικών αστυνομίας και επιβολής του νόμου και την παροχή εξοπλισμού».
Σημειώνεται ότι οι Financial Times είχαν υποστηρίξει το Σάββατο ότι οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν σχέδιο σφραγίσματος των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δημοσίευμα που διέψευσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η εφημερίδα ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο «περιχαράκωσης» της Ελλάδας συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε διάσκεψη των πρέσβεων των κρατών-μελών στην ΕΕ.
Την πρόταση φέρονταν να είναι έτοιμες να στηρίξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία, ενώ διατεθειμένος να τη συζητήσει εμφανίζεται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σε άλλο σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως η Αθήνα αντέδρασε στο προναφερθέν σχέδιο απομόνωσής της από τη ζώνη του Σένγκεν και παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα περί πειραματισμών που το μόνο που θα πετύχουν είναι να κάνουν την κατάσταση χειρότερη.