«Τίποτε τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί», τόνισε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τα σενάρια για μίνι-Σένγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Ειδικότερα, κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Άμστερνταμ, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ταχεία δράση υποβάλλοντας προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη η εφαρμογή τους. Την ίδια ώρα, προκειμένου να διατηρηθεί και να διασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν, είναι προφανές ότι θα πρέπει να έχουμε καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.
Καλωσορίζω λοιπόν την πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Ελπίζω ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν γρήγορα και θα προχωρήσουμε μπροστά. Το άλλο ζήτημα είναι η Ασφάλεια. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών. Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC), που εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα στην Ολλανδία, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο της πολιτικής μας για το μέλλον. Η σημερινή μας συνάντηση είναι πολύ σημαντική».
Σε απάντηση σχετικά με τα σενάρια για μίνι-Σένγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε τα εξής: «Τίποτε τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως τόνισα προηγουμένως, είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα.
Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά.
Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».