Λίγες ώρες μετά την ανάδειξη του σε νέο πρόεδρο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και όχι μόνο στους υποστηρικτές της παράταξης του και γενικότερα της κεντροδεξιάς, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Μίλησε για «δημιουργική διεύρυνση» του κόμματος της κεντροδεξιάς, με απλά ελληνικά δηλαδή, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα εκπροσωπείται από πολιτικούς άνδρες και γυναίκες που ανήκουν σε όλες τις “τάσεις” από το δημοκρατικό κέντρο (γιατί όχι και από την σοσιαλδημοκρατίας) μέχρι τον νεοφιλελευθερισμό και την δεξιά.
Η σημερινή ανακοίνωση, όμως, του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Νέας Δημοκρατίας από τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, δίνει ένα άλλο “στίγμα”.
Στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος, εκτός από τον ίδιο, βρίσκονται πλέον ο ακραιφνώς νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης και ο σκληρός δεξιός Γεωργιάδης.
Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, όμως, δεν έχει διόλου καλές αναμνήσεις από τις πολιτικές που άσκησαν οι νέοι αντιπρόεδροι, όπως άλλωστε ούτε από την πολιτική που άσκησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χωρίς περιττές κουβέντες και βαρύγδουπες πολιτικές αναλύσεις, η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει
-τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον υπουργό των απολύσεων στο δημόσιο,
-τον Κωστή Χατζηδάκη, ως τον υπουργό της “εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ” και υπερασπιστή των συμφερόντων μεγάλων συμφερόντων και
-τον Άδωνι Γεωργιάδη, ως τον πολιτικό που εξυμνούσε την τρόικα και είχε δηλώσει ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το ανακαλύψουμε!
Η τοποθέτηση λοιπόν σε θέσεις αντιπροέδρων των συγκεκριμένων πολιτικών ανδρών δίνει ένα “στίγμα” νεοφιλελεύθερο και ταυτόχρονα σκληρό δεξιό στην νέα Νέα Δημοκρατία, του επίσης νεοφιλελεύθερου προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και μάλιστα οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, φέρνουν στο φως την αλήθεια για τις δικές του θέσεις, που δεν είναι θέσεις κεντρώου πολιτικού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.
Και μπορεί πηγές της Συγγρού να ισχυρίζονταν σήμερα ότι η τοποθέτηση του δεξιού και του νεοφιλελεύθερου σηματοδοτεί την βούληση του νεοεκλεγέντος προέδρου για «αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας», αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί από την ηγετική ομάδα λείπει παντελώς η εκπροσώπηση της κεντροδεξιάς και ακόμη περισσότερο του μεσαίου χώρου.
Άλλωστε το ρεπορτάζ του tribune.gr, λέει ότι σήμερα περισσότερο από τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε “γκρίνια” από τα στελέχη του κόμματος που με την ευρεία έννοια ανήκουν στο “καραμανλικό μπλοκ”, και γενικότερα από στελέχη που θέλουν το κόμμα να ανήκει πραγματικά στο μεσαίο χώρο.
Με τον κ. Χατζηδάκη να έχει ως αρμοδιότητα τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος καθίσταται σαφές, ότι η ΝΔ θα κάνει μια μεγάλη στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό και την άκρατη κυριαρχία της αγοράς, έλεγαν τα στελέχη αυτά στο tribune, ενώ συμπλήρωναν ότι και με τον κ. Γεωργιάδη που αναλαμβάνει τον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, είναι δύσκολο να υπάρξουν μέρες νηφαλιότητας και συνεννόησης στο κοινοβούλιο.
Αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα, η κεντροδεξιά παράταξη, θα έπρεπε να δώσει ένα διαφορετικό “στίγμα”. Να παραμείνει πιστή στις αρχές της παράταξης, να συσπειρώσει τους πολίτες που ανήκουν στην μεγάλη πλειοψηφία του μεσαίου χώρου και βέβαια να διατηρήσει και τις δυνάμεις της τόσο στους νεοφιλελεύθερους, όσο και στους παραδοσιακούς δεξιούς. Οι δύο αυτές “τάσεις” όμως, θα έπρεπε να εκπροσωπούνται, όπως τους αρμόζει, ως μειοψηφία και όχι ως κυρίαρχη τάση όπως επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης.
Η επιλογή, του νέου προέδρου του κόμματος για Άδωνι και Χατζηδάκη αντιπροέδρους, δίνει το λάθος μήνυμα προς του πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί, με αυτή την εκπροσώπηση, να “κερδίσει” τους μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους.
Και μπορεί ακόμη ο νέος πρόεδρος και το κόμμα να βρίσκονται στο “μήνα του μέλιτος”, αφού είναι πολύ πρόσφατη η εκλογή του, τα προβλήματα, όμως, δεν θα αργήσουν να φανούν, αρχής γενομένης από το Συνέδριο.