Την έλλειψη ετοιμότητας της Ευρωζώνης στο να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της κρίσης και τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα ομολογεί ο Πιέρ Μοσκοβισί με απάντησή του σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται πως «επειδή το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής εκπονήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού 472/2013, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα, ο λογιστικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τη φάση εκπόνησης των προγραμμάτων».
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί αποφεύγει να απαντήσει για τις συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ομολογώντας το γεγονός ότι αφενός η Ευρωζώνη «πιάστηκε στον ύπνο» και αφετέρου η Ελληνική Κοινωνία χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο. Ομολογία που έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ η οποία ομολογεί με καθυστέρηση ετών τα λάθη και τις αρνητικές συνέπειες των αρχικών προγραμμάτων μονομερούς λιτότητας.
Στην απάντηση του, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να απαντήσει για το αν υπήρχαν εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα όπως και για το ενδεχόμενο αξιολόγησης που θα ελέγξει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους του ελληνικού προγράμματος καθώς και το ενδεχόμενο εναλλακτικών σεναρίων δημοσιονομικής προσαρμογής. Επικαλούμενος την αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων όσον αφορά τους εκφρασμένους στόχους τους, είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν ”σκοπεύει να αξιολογήσει και να ελέγξει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά την καταλληλότητα των οικονομικών μοντέλων και των υποθέσεων που βασίστηκαν, αλλά και τα αποτελέσματά τους στις εθνικές οικονομίες και κοινωνίες, όπως έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας τον Αρμόδιο Επίτροπο, αν «σκοπεύει να ενισχύσει προσπάθειες αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το άρθρο 7.9 του Κανονισμού 472/2013 για τον πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και τον πιθανό εντοπισμό παρατυπιών στο ελληνικό χρέος».