Παρά το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη όπως είναι λογικό βρίσκεται το Ασφαλιστικό, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως πρέπει να κοιτάμε τη “μεγάλη εικόνα” που δεν είναι άλλη από μία ριζική παρέμβαση που θα καταφέρει να επιλύσει σε βάθος την ελληνική κρίση και να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του. Αυτό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά δεν είναι άλλο από την απομείωση του χρέους που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και για αυτό το λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπει ένα τέλος στον φαύλο αυτό κύκλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά την Πέμπτη ενώπιον των εργοδοτικών φορέων ότι κοιτάει τη μεγάλη εικόνα, που είναι η απομείωση του χρέους που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανοίξει το δρόμο για αναπτυξιακή τροχιά στην ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, πεπεισμένος ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπολογίσει το όποιο πολιτικό κόστος και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η θετική αύρα που εξέπεμψε η αποδοχή επί της αρχής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα όσα είπε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Ρόιτερς, εκλήφθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ περιμένουν και τρικλοποδιές από την πλευρά του γνωστού λόμπι των “σκληρών” της βορειοευρωπαϊκής συμμαχίας υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για αυτόν τον λόγο και δεν προκάλεσε αίσθηση η δημόσια τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα διαρκέσουν μήνες και θα είναι δύσκολες.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποτελούσε τον υπ’ αριθμόν ένα δορυφόρο των ακραίων θέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί εκ νέου να ναρκοθετήσει την ελληνική διαδρομή προς τη διευθέτηση του χρέους, επαναφέροντας από το παράθυρο τα σενάρια προσωρινού Grexit.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλά και εντός του Eurogroup πλέον έχουν αλλάξει, δείχνοντας προς την πλευρά του Παρισιού και της Ρώμης, που ένεκα και γεωπολιτικών εξελίξεων έχουν «σηκώσει κεφάλι». Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν στο tribune πηγές του Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, το οποίο εν πολλοίς κρίνει και την πρώτη αξιολόγηση άρα και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας δύο πράγματα. Αφενός την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον γερμανικό συνασπισμό και αφετέρου τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τίποτα από τα δύο δεν είναι άσχετο με τον Σόιμπλε και την πορεία της αξιολόγησης, σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα…
«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη ένας δεκαήμερος μαραθώνιος που σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες θα κρίνει τα πάντα. Ο μαραθώνιος σε όλα τα κέντρα εξουσίας ξεκίνησε με τα καθημερινά τετ α τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα κορυφωθεί με την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πολλά για την εξέλιξη των πραγμάτων θα κριθούν τις επόμενες 10-12 ημέρες, από τις διεθνείς επαφές που θα έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι σε αυτές τις επαφές δεν κρίνεται μόνο το ασφαλιστικό, που πρέπει να κλείσει επιτυχώς και σύντομα. Κρίνεται το ελληνικό ζήτημα: Η έξοδος της Ελλάδας από το τούνελ των Μνημονίων και της εποπτείας. Το ίδιο φαίνεται να έχουν αντιληφθεί και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των μικρομεσαίων. Από το μέτωπο που διαμορφώνεται φαίνεται να απουσιάζουν μόνο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Στο επίκεντρο όλων των διεθνών επαφών βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εν συνεχεία η αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον η κυβέρνηση της χώρας έχει αποδείξει στην πράξη την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.
Στις 14-16, ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο Βερολίνο θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα και Γαλλίδα ομόλογό του, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας.
Την ίδια ώρα η ατζέντα του υπουργού Οικονομικών που θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση και να βολιδοσκοπήσει τη στάση των πιστωτών για τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα είναι ασφυκτικά γεμάτη. Την Παρασκευή βρέθηκε στην Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, το Σάββατο στη Λισαβώνα με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Μία ημέρα μετά θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Μισέλ Σαπέν και τη Δευτέρα στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ. Τέλος, την Τρίτη θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη θα κορυφωθούν οι συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα έχει επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εκπροσωπεί και τον εταίρο με τις σημαντικότερες αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό αλλά και αυτόν που πιέζει ασφυκτικά την Ευρώπη για άμεση απομείωση του χρέους ώστε να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο πόκερ των διαπραγματεύσεων μπαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη θα έχει διαδοχικά τετ α τετ στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, όπου μαζί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθούν με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την πορεία απομείωσης του χρέους.