Για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και για την συμφωνία που επετεύχθηκε αναφέρθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε άρθρο του στο περιοδικό «Project Syndicate» ο πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα είπε αρκετά από όσα συνέβησαν ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα το κρίσιμο καλοκαίρι.
Στο κείμενό του, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε έναν κόσμο με κρίσεις», ο κ. Γιουνκέρ υπογραμμίζει ότι «από την αρχή του έτους, οι συνομιλίες για την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας» και προσθέτει:
«Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γέφυρες κόπηκαν. Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορεί κανείς να τις πάρει εύκολα πίσω. Είδαμε τις δημοκρατίες της Ευρώπης να τίθενται η μία αντιμέτωπη στην άλλη. Συλλογικά η Ευρώπη κοίταζε την άβυσσο. Και μόνο όταν βρεθήκαμε στο χείλος, ήμασταν σε θέση να κάνουν ένα βήμα πίσω. Στο τέλος, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, έγιναν δεσμεύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται και τηρούνται, και ένα νέο πρόγραμμα είναι τώρα σε εφαρμογή».
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε, και η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να επανέρχεται. Το κλειδί θα είναι πλέον η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας με μια Υπηρεσία Υποστήριξης των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την παροχή τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα αυτού που εξακολουθεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι», επισημαίνει ακόμη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προσφυγικό
«Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συνεχίζει να δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση» προσθέτει ο κ. Γιουνκέρ, αφήνοντας να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για τη στάση ορισμένων κρατών – μελών.
«Σε κάθε σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες λένε ότι θα στείλουν συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά μας σύνορα, ή οικονομική βοήθεια προς τους γείτονές μας στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των προσφύγων εκεί. Κάθε φορά, οι εβδομάδες περνούν με τους στόχους να μην επιτυγχάνονται και τις δεσμεύσεις ανεκπλήρωτες. Αντί γι’ αυτό, παρατηρούμε ένα κουραστικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που θέτει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το ένα εναντίον του άλλου. Ενας αγώνας προς τον πάτο κατά την οποία οι εθνικές κυβερνήσεις υποβαθμίζουν τα συστήματα ασύλου τους, ώστε να καταστούν λιγότερο ελκυστικές από εκείνες της χώρας της διπλανής πόρτας και πολιτικοί από αριστερά μέχρι τα δεξιά να θρέφουν έναν λαϊκισμό που φέρνει που φέρνει μόνο θυμό, όχι λύσεις», συνεχίζει ο κ. Γιουνκέρ και καταλήγει:
«Συλλογικά, είμαστε πιο δυνατοί από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να υπερισχύσει… Μαζί, θα ενωθούμε απέναντι σε αυτό που προσπαθεί να μας χωρίσει. Εμείς θα επιμείνουμε στο 2016. Και θα ευδοκιμήσουμε».