Την ανάγκη να υπάρξουν διορθώσεις στο ασφαλιστικό εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Ελπίζω ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας να δει κάποια σημεία που απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, στους εργαζόμενους με μπλοκάκια νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις, γιατί τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ουσιαστικά είναι μισθωτοί και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης.
Όπως επισήμανε, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού – το οποίο είναι «ρημαγμένο», καθώς το PSI ρήμαξε τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι και 25% ύφεση- είναι το «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Το ασφαλιστικό και η βιωσιμότητά του αφορά και τις επόμενες γενιές, να διασφαλίσουμε ότι θα παίρνουν και τα παιδιά μας σύνταξη και όχι στις επόμενες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υπογράμμισε, το τι πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό περιγράφεται με σαφήνεια στη συμφωνία, που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές και ψήφισαν πέντε κόμματα στην προηγούμενη Βουλή. Θα υπάρξουν ενστάσεις και σκληρότερες απαιτήσεις από μερίδα των δανειστών, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το όπλο της Ελλάδας απέναντί τους θα είναι η διασφάλιση μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
Αναφορικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν τον περασμένο Αύγουστο, ανέφερε ότι, αν τώρα διαφωνούν σε ορισμένα σημεία του ασφαλιστικού, θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιήσεις ή ακόμα και ολοκληρωμένη πρόταση. «Φορώντας τη λεοντή, την προβιά του αντιμνημονιακού δεν πείθουν, γιατί όλος ο κόσμος θυμάται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκοψαν 11 φορές συντάξεις, αθροιστικά 40%», επισήμανε κατά τη συνέντευξή του.
Σχετικά με την πρότασή του να επιβληθεί μια μικρή – προσωρινή αύξηση στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, αντί για αύξηση των τελών στις τραπεζικές συναλλαγές, είπε ότι είναι προτιμότερο, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις κληρικών για το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης είπε ότι η επίσημη εκκλησία εξέφρασε τη διαφωνία της με ευπρέπεια, σε χαμηλούς τόνους, επιχειρήματα και με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους.
«Αυτές οι κραυγές φανατισμού, μισαλλοδοξίας το να λέει ένας ιεράρχης, που δεν είναι δουλειά του, ότι η κυβέρνηση έχει φασίζουσα νοοτροπία, δεν είναι πράγματα που βοηθούν» υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις χθεσινές αντιδράσεις μητροπολιτών.
«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.