Ο Αλέξης Τσίπρας, με την αποκαλυπτική του συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews, ανοίγει τα χαρτιά του για μείζονα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες:
– Αφήνει, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πάνω από 153 βουλευτές. «Πιστεύω ότι τελικά ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος των 153», αναφέρει.
– Προειδοποιεί πως «οικουμενικές κυβερνήσεις, νέες εκλογές και άλλα σενάρια “αριστερής παρένθεσης” που προωθούνται από την εγχώρια ολιγαρχία και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχουν διαψευστεί στο παρελθόν και θα διαψευστούν και στο μέλλον».
– Επισημαίνει πως «το δυστύχημα είναι ότι στο κέντρο δεν έχουμε αξιόπιστους συνομιλητές», κατηγορεί «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ότι δυστυχώς παραμένουν περισσότερο εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη αντικυβερνητική καταγγελία», ενώ «θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με την κυβερνώσα αριστερά». Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η εκτίμησή του ότι «οι επιτυχίες της κυβέρνησης τη νέα χρονιά θα φέρουν διεργασίες και εξελίξεις» και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ εμμέσως πλην σαφώς πραγματοποιεί άνοιγμα σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι: «Αν κάποιοι θέλουν να στηρίξουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι. Αλλά όχι με όρους πολιτικής συναλλαγής».
– Κλείνει το θέμα της συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη, κάνοντας λόγο για «αστεία συζήτηση»: «Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μιας άνευ αντικειμένου συζήτησης», αναφέρει.
– Χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη σχέση με τον Πάνο Καμμένο.
– Ερωτώμενος για το εάν προτιμάει Ευάγγελο Μεϊμαράκη ή Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο της Ν.Δ., απαντά: «Αμφότεροι, με το δικό του τρόπο ο καθένας, αποτελούν εκπροσώπους ενός παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος».
– Αφήνει ανοιχτό το σενάριο περί ανασχηματισμού στο εξάμηνο μετά τις εκλογές: «Οι ανασχηματισμοί, όπως ξέρετε καλά, δεν προαναγγέλλονται. Ούτε αποτελούν απειλή».
Ο Α. Τσίπρας προαναγγέλλει το τέλος των capital controls και είσοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλώνει πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος», εκτιμά ότι το σχέδιο για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και το Grexit δεν έχουν ηττηθεί πλήρως, επισημαίνει πως υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη που με αφορμή την αξιολόγηση θέλουν να ρίξουν την κυβέρνησή του, ενώ απαντά για την αξιολόγηση, το χρέος και τον νέο εκλογικό νόμο.