Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Κούρεμα Ομολόγων, Κούρεμα Χρέους, Πάνος Σκουρλέτης,
Το ΔΝΤ θέλει κούρεμα και η Γερμανία μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα το περιλαμβάνει. Αυτό θα είναι το πεδίο της νέας αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Η Γερμανία , ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της παραμονής ενός πολιτικά ανεπηρέαστου τεχνοκρατικού οργανισμού (όπως είναι το ΔΝΤ) στα Ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης δεν θα δεχθεί μια λύση που να περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους.
Η λύση που εξετάζεται που θα οδηγήσει σε μια μακροχρόνια διασφάλιση ότι η ετήσια δαπάνη για τα τοκοχρεολύσια δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.
Το ταμείο από την άλλη πλευρά στο θέμα του χρέους επιμένει ότι αν με τα δικά τους κριτήρια η λύση που θα δοθεί από τους ευρωπαίους δεν διασφαλίζει μακροχρόνια βιωσιμότητα δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο πρόγραμμα.
Τούτο όμως δεν πρόκειται να γίνει αν δεν διορθωθεί οριστικά το λάθος που έγινε το 2010 αλλά και το 2012 με το PSI. Να τρέχει δηλαδή ένα πρόγραμμα για μια ευρωπαϊκή χώρα στο οποίο συμμετέχει το Ταμείο χωρίς πρώτα να έχει διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους του.
Ως γνωστό στις λύσεις που προτείνει το ταμείο περιλαμβάνεται ακόμη και το κούρεμα του χρέους ή μια χαλάρωση των όρων πληρωμής διπλάσια από αυτή που ετοιμάζονται να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι.
Οι διαδοχικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και η παρέμβαση του υπουργού υποδομών κ. Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με την αποχώρηση του ταμείου είναι σαφές ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση του να αποφευχθούν τα χειρότερα σε μια σειρά θεμάτων όμως το ασφαλιστικό το εργασιακό οι αλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.