Πασίδηλη είναι η δυσκολία των δύο στρατοπέδων στη Νέα Δημοκρατία να συνάψουν… σύμφωνο συμβίωσης την επομένη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών με τους καθαρόαιμους δεξιούς βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά να τρίβουν τα χέρια τους μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.
Για μία ακόμη φορά ένα νομοσχέδιο, αυτό του συμφώνου συμβίωσης, έβγαλε στην επιφάνεια σκληρές διαφωνίες και γαλάζιες κόντρες, με τη δεξιά πλατφόρμα του κόμματος να τάσσεται κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου, προσβλέποντας στις ψήφους του… εκκλησιαστικού εκλογικού σώματος για τυχόν μελλοντική προσφυγή στις κάλπες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και παραδοσιακά ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης εκτιμούν ότι δύσκολα μπορούν να γεφυρωθούν πλέον, αφήνοντας σημαντικές αιχμές για το κατά πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση σύγκλισης από την πλευρά της σκληρής Δεξιάς… Το θέμα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έχει αποκτήσει πλέον σαφή ιδεολογικό χαρακτήρα και ξεπερνά κατά πολύ τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ σε περίπτωση ενός πολιτικού deja vu του περασμένου Αυγούστου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι δε στη ΝΔ που κατηγορούν τη δεξιά φράξια του Αντώνη Σαμαρά ότι βάζει μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες πάνω από το ίδιο το εθνικό συμφέρον.
Η παρέμβαση του δεξιού χεριού του Αντώνη Σαμαρά και πρώην γραμματέα του υπουργικού του συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, όπως τυχαία δεν είναι και η συνάθροιση των ποσοστών του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τάκης Μπαλτάκος, το ποσοστό του 30% αποτελεί δάπεδο και όχι οροφή για τη σκληρή Δεξιά.Ενα τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Εάν αγνοηθεί ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός αμιγούς και υγιούς δεξιού κόμματος υπό την κατάλληλη ηγεσία».
Η αναφορά στην… κατάλληλη ηγεσία παραπέμπει αρχικά στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσδοκά την επιστροφή του στο πρότυπο του Σαρκοζί και δευτερευόντως στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος ως ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος περιμένει στη γωνία για να ηγηθεί ενός καθαρόαιμου δεξιού πολιτικού σχηματισμού, πιθανότατα όμως σε δεύτερο χρόνο.
Την ίδια ώρα από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια διάσπασης, αρκούμενοι να επεναφέρουν τα όσα είπε με το πρόσφατο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός. Ότι δηλαδή δεν προτίθεται να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο…