Πολύ αργή είναι στις αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα κοστίσει ενδεχομένως την ίδια της την ύπαρξη αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα για τους πρόσφυγες με πλήρη σύμπνοια μεταξύ των εταίρων.
Εργαζόμαστε για ένα ενιαίο, δραστικά βελτιωμένο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του ασύλου, και ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, ειδικοί, κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία, θα ασχοληθούν εντατικά με την επεξεργασία ενός τέτοιου κοινοτικού Δικαίου για το Άσυλο – τόνισε σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ.
Όπως επισήμανε ο κ. Όστερμαγιερ, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε φυγή, και σε αυτά συγκαταλέγονται η από κοινού αντιμετώπιση στην ΕΕ των ζητημάτων που προκύπτουν όταν οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου.
Αλλά πέραν αυτού θα πρέπει να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με την Τουρκία, όπως επίσης να γίνει η επεξεργασία ενός δραστικά βελτιωμένου κοινοτικού Δικαίου για το Άσυλο, και όλα αυτά σημαίνουν, λειτουργικά κέντρα υποδοχής, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και κατάλληλες συμφωνίες επαναπροώθησης.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Καγκελαρίας, η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία δεν μπορούν να αναλαμβάνουν διαρκώς τις υποχρεώσεις από 28 χώρες (-μέλη της ΕΕ), αλλά θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από όλους, ενώ για εκείνους που δεν θέλουν να είναι αλληλέγγυοι, θα πρέπει να εξεταστούν μέθοδοι για το πώς μπορεί να ασκηθεί πίεση απέναντί τους.
Ο ίδιος θεωρεί ότι στην Αυστρία θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ταχύτερο δυνατό από την πολιτική, ποιος έχει δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου — έχοντας εξαναγκαστεί σε φυγή λόγω διώξεων — και ποιος όχι. Εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους, ενώ για τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας θα πρέπει να υπάρξουν τα ανάλογα μέτρα ενσωμάτωσης τους.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, είχε τονίσει χαρακτηριστικά : “Θα ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση μόνον εάν εφαρμόσουμε στην Ευρώπη αυτά που έχουμε ψηφίσει και, βλέποντας την πραγματικότητα κατάματα, θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορα τα κέντρα υποδοχής και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Όπως υποστήριξε ο καγκελάριος, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των προτύπων για τα καταλύματα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και όσο γρηγορότερα λειτουργήσει αυτό, τόσο καλύτερα θα επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες οι οποίες θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες στο προσφυγικό ζήτημα, θα πρέπει να υπολογίζουν τις συνέπειες, καθώς η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου, εάν κάποιες χώρες αρνούνται μία λύση από κοινού σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά το επόμενο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο η υποστήριξη για συγκεκριμένα προγράμματα.
“Κανείς για Εσθονία;”
Κανένας πρόσφυγας, από αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες δεν εξέφρασε την επιθυμία να εγκατασταθεί στην Εσθονία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ένας Εσθονός αξιωματούχος βρίσκεται στην Ιταλία από τον Νοέμβριο με σκοπό να βρει πρόσφυγες διατεθειμένους να μετακινηθούν στη χώρα, χωρίς μέχρι θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
“Μέχρι τώρα, δεν έχουμε υποδεχτεί κανέναν στην Εσθονία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μέριε Κλόπετς, η εκπρόσωπος του υπουργείου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες. Η Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει δηλώσει πρόθυμη να φιλοξενήσει 550 ανθρώπους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάνο Πέβκουρ επισήμανε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες επιθυμούν να φτάσουν στη Γερμανία ή τη Σουηδία. “Ήταν σαφές, από την έναρξη του προγράμματος, ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα ήθελε να έρθει στην Εσθονία”, είπε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ERR.