«Περιμένω ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε ομιλία του στο Zinsforum 2015 στην Φρανκφούρτη.
Αναλύοντας τις περιπτώσεις των χωρών της Ευρωζώνης που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι εξυγίαναν τους προϋπολογισμούς, προχώρησαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αύξησαν την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο πρόεδρος του ESM υπενθύμισε ότι «έχουμε χορηγήσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ περίπου στις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα αποτελεί την πιο δύσκολη περίπτωση:
«Χάρη στα δάνεια από τον ESM, και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, και Κύπρος είναι success stories. Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση».
Ο ίδιος σημείωσε, σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν αυτοί, οι οποίοι διάκεινται επιφυλακτικά απέναντι στην Ελλάδα, δεν αποτελεί ένα «βαρέλι χωρίς πάτο».
Η Ελλάδα εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ (4,4% του ΑΕΠ) το 2014, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια του ESM, κάτι που θα επαναληφθεί και το 2015, όπως εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Κάθε μία εκταμίευση των δανείων μας έχει ως αυστηρή προϋπόθεση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για κάθε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.