Ως έγκλημα χαρακτηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στο project-syndicate, τονίζοντας πως οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ταυτόχρονα να βελτιωθεί αισθητά η οικονομική κατάσταση των τραπεζών.
Το 2012, το αφερέγγυο ελληνικό κράτος δανείστηκε 41 δισ. ευρώ (22% του εθνικού εισοδήματος στην Ελλάδα) από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών της χώρας.
Το δάνειο αυτό έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την ήδη χρεωμένη Ελλάδα, αφού έφερε μαζί του και ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας.
Τουλάχιστον, η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τότε πως αυτό το πακέτο διάσωσης θα εξασφάλιζε τις τράπεζες της χώρας, μια για πάντα.
Λίγους μήνες αργότερα όμως, το φθινόπωρο του 2013, μια δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση είχε ενορχηστρωθεί, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.
Για να κάνουν τις νέες μετοχές πιο ελκυστικές για τους ιδιώτες επενδυτές, οι δανειστές της χώρας ενέκριναν μία απίστευτα μεγάλη έκπτωση της τάξης του 80%.
Η απουσία όμως μακροπρόθεσμων επενδυτών αποκάλυψε ότι η εισροή κεφαλαίων ήταν καθαρά θεωρητική.
Οι επενδυτές ήξεραν ότι οι τράπεζες αντιμετώπιζαν ακόμα σοβαρό πρόβλημα, παρά τη μεγάλη ένεση δημοσίου χρήματος.
Μετά από όλα, στην Ελλάδα της κρίσης, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέλθει στο 40%.
Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγους μήνες μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Blackrock, ανέφερε ότι η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθιστά αναγκαία μία ουσιαστική τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, από το ΔΝΤ είχε διαρρεύσει πως τουλάχιστον 15 δις. ευρώ ήταν αναγκαία για να αποκατασταθούν οι συστημικές τράπεζες.
Η αντικατάσταση όμως της τότε κυβέρνησης με την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2015, έβαλε προς το παρόν φρένο στα εν λόγω σχέδια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε βασιζόμενος στην αμφισβήτηση των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, και των ελληνικών τραπεζών.
Οι δανειστές όμως είχαν σκοπός να συντρίψουν την κυβέρνηση που τόλμησε να τους αμφισβητήσει.
Δημιούργησαν έτσι ένα εξάμηνο γεμάτο πανικό, κλείνοντας τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο, και προκαλώντας συνθηκολόγηση του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα σε τρίτο δάνειο διάσωσης για την χώρα, τον Ιούλιο.
Παρά τις εισφορές κεφαλαίου ύψους περίπου 47 δις. ευρώ, το μερίδιο των ιδίων κεφαλαίων του φορολογουμένου μειώθηκε από περισσότερο από 65%, σε λιγότερο από 26%, ενώ τα hedge funds και οι ξένοι επενδυτές άρπαξαν το 74% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών καταβάλλοντας ποσά ύψους 5,1 δις. ευρώ.