Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στον κλοιό του προσφυγικού και εθνικών συνόρων το Μαξίμου

Στον κλοιό του προσφυγικού και εθνικών συνόρων το Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στον κλοιό του προσφυγικού κινείται η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, όπου θα παρουσιαστεί το πολύκροτο σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα μπορεί σε περίοδο κρίσης να αναλάβει τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους.

Η πρόταση αυτή της Κομισιόν, η οποία εκπορεύεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία και θα πρέπει να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν συζήτησης και τυχόν αναπροσαρμογών, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα κέντρα ταυτοποίησης.

Το συμπέρασμα αυτό αναμένεται να εξαχθεί μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο και τη Λέρο, όπου θα διαπιστώσει την πορεία των εργασιών για τα hot spots.

Το βασικό διακύβευμα είναι το κατά πόσο η παρέμβαση της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής θα μπορεί να γίνεται ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε κράτους. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα βρήκε στήριξη από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Ενδεικτικό των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι τα όσα σημείωσε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι «η πρόταση της Κομισιόν και η σύνοδος κορυφής οφείλουν να συνδυάσουν τη φύλαξη των συνόρων με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι «καλοδεχόμαστε την υποστήριξη από πλευράς Frontex κάτω από την ηγεσία των ελληνικών Αρχών γιατί είναι προφανές ότι στον εθνικό μας χώρο την ευθύνη την έχουμε εμείς, εμείς έχουν την κυριαρχία στη χώρα μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ ήδη έχει καταστεί σαφές ότι η ατζέντα της Συνόδου θα αφορά σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στη Χίο και τη Λέρο συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

Ως προς την επιλογή των κέντρων ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είχε εξηγήσει ότι δεν επιβλήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Ε.Ε., αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, υλικοτεχνική υποδομή από τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλες χώρες για τις αυξημένες ανάγκες της, που όμως δεν έχουν καλυφθεί.

Χτες ενόψει της Συνόδου στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Προσφυγικό, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό προ δύο μηνών-, δήλωσε ότι απαιτείται ακόμη αρκετή πολιτική, οικονομική και οργανωτική υποστήριξη για την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης και ένας στενότερος συντονισμός με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «δεν επιτρέπεται να στρουθοκαμηλίζουμε αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!

Οι Κούρδοι (SDF) συνέλαβαν 79 μέλη του ISIS σε μεγάλη «επιχείρηση σκούπα» στη βορειοανατολική Συρία

Τι φοβούνται ΝΑΤΟ και ΕΕ από την εκλογή Τραμπ – Το μήνυμα του Μαρκ Ρούτε για την «απειλή της Ρωσίας»

Ο Μπλίνκεν επειγόντως στις Βρυξέλλες για στήριξη στην Ουκρανία πριν αναλάβει ο Τραμπ

Ο Μητσοτάκης της «πολιτικής ορθότητας» ψάχνει εναγωνίως επαφή με τον Τραμπ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...